Прочитај ми чланак

„Вучић глуми спаситеља, а у ствари је политички манипулант“

0

Влада Србије донела је прилично ригорозне мере - полицијски час којим се лицима старијим од 65 година забрањује потпуни излазак из станова и кућа, а свим другим лицима од 20 увече до пет ујутро излазак на улице. Ове мере Владе саопштио је председник Србије Александар Вучић, који је грађанима још једном поручио да је питање тренутка када ће Србија имати мртве од коронавируса.

– Полицијски час уводимо да бисмо спречили даље ширење коронавируса. Желим људима да кажем да је данас у Италији умрло 345 људи, да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, то је пре само 11 дана, били су скоро као ми данас који имамо нула мртвих, али питање је тренутка када ће то кренути. За само 10, 11 дана дошли су до 510 мртвих – рекао је Вучић.

На конференцији коју је председник Србије одржао пре само четири дана, такође је грађанима Србије поручио да ће смртних случајева у Србији од коронавируса сигурно бити, а да ће држава и институције чинити све да тако нешто сведу на минимум.

– Очекујемо да многи остану без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо – рекао је Вучић.

Не може а да се не постави питање, да ли је порука која долази од председника државе о „останку без својих вољених“ и „питање је тренутка када ће Србија имати мртве“, а коју имају прилику да чују сви грађани Србије заиста порука коју треба слати у овом тренутку?!

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић, која је психијатар и психотерапеут, за Директно.рс каже да је овакво застрашивање народа део предизборне кампање, да се више не говори о аферама људи из власти, о лажним обећањима и бројним промашајима.

– Усадити људима у срца страх од претеће смрти јесте политикантска манипулација. Вођа се ту појављује као спаситељ. Дакле, још једна предизборна тема – спасавање народа од болести постаје једини наратив, права „предизборна корона кампања“. Добар државник, баш као и добар отац, покушава да у времену несигурности и стрепње улије наду пажљиво мерећи речи. До пре неки дан је било омаловажавање и церекање, а данас нас председник части катастрофичним сликама наше будућности. У ванредном стању које има и полицијски час, ког није било ни за време бомбардовања, као ни војске на улицама. А иста војска би требало и све да преузме. Војни епидемиолог би требало да буде кључна особа, а не шеф Српске напредне странке (који је успут и председник државе) и који благе везе с медицином нема. Али, Вучић жели да за себе присвоји и улогу спаситеља – рекла је Рашковић Ивић.