Прочитај ми чланак

Вучић формира прелазну Владу?

0

Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана није скупштина, Александар Вучић је пролонгирао избор за председника парламента, али и Владу Србије.

Разлог за такву одлуку је и Вучићев садистички однос према сарадницима, односно правилније је рећи потчињенима.

Нико у СНС-у нема представе са ким ће правити Владу, али ни ко ће од њих бити министри, државни секретари, помоћници. Седе и ћуте, и надају се да ће их се господар сетити.

Али овога пута је ипак главни разлог то што је Вучић схватио своју ситуацију и проблеме са легитимношћу коју ће имати оваква Скупштина и Влада. Схватајући да ће већ следеће године морати на парламентарне изборе, одлучио је да формира привремену Владу.

Владу са министрима које ће моћи да замени после годину и по дана, а да не мора да објашњава зашто смењује некога после 15-ак месеци министровања. Зато је одлучио да већина министара задржи своје фотеље, укључујући и премијерку Ану Брнабић. Њихова смена за годину и нешто неће бити проблем јер су на функцијама већ минимум четири године.

Такву причу је „продао“ и Братиславу Гашићу објашњавајући зашто сада не може да преузме МУП. Оно што је извесно је да Јадранка Јоксимовић више неће водити европске интеграције.

И министар културе Владан Вукосављевић је имао прилику више пута да напусти министарство, али се он и поред константних напада од стране Вучића који су ишли преко Оливере Зекић и Аје Јунг, ипак одлучио да седи и трпи надајући се да ће претећи. Или бар добити неко добро амбасадарско место.

Зорана Михајловић остаје у Влади, али ће њено министарство бити са мањим надлежностима. Ни отпуштање једног свог блиског сарадника због великог греха – негласање на изборима – неће јој пуно помоћи.

Реално је очекивати да Зоран Ђорђевић коначно напусти Владу коју је бламирао својом необразованошћу и неписменошћу.

За Стефановића је сигурно да остаје иако му је фотеља пре некоико месеци висила о концу, док судбина министра здравља Зорана Лончара још није дефинисана.

Све у свему, Србија добија прелазну Владу, али не онакву какву је опозиција предлагала. Биће то углавном стара, али привремена Влада. Вучићев план је јасан. За његово испуњење има само један мали предуслов. На тим изборима мора да победи.

У супротном неће имати проблем са заменом министара. Нико од њих неће остати…