Прочитај ми чланак

Вучић економске пожаре гаси популистичким мерама

0

"Да је режим Александра Вучића навикао да гаси економске пожаре искључиво једнократним популистичким мерама, видимо и по последњој одлуци Владе Републике Србије да се на 60 дана замрзну цене основних животних намирница као што су шећер, брашно, сунцокретово уље, свињско месо и млеко", истакао је Дејан Булатовић, потпредседник Странке слободе и правде.

У саопштењу Булатовића, чију садржину преносимо у целости, даље се наводи:

„Одлука да се стопира раст цена прехрамбених производа које неконтролисано расту у последњих неколико месеци закаснела је, дошавши у тренутку када су увелико премашене реалне вредности тих производа. Зашто ова мера није уследила након летње суше, због које је пољопривреда у нашој земљи претрпела огромне мањкове и штету? Зашто раније није донет сет мера којим би цене у малопродаји остале на реалном нивоу?

Јасно је да је ова одлука донета у тренутку када народ свакодневно исказује незадовољство уличним протестима и када је остало свега четири месеца до избора. Оно што у име свих пољопривредника Србије питам, шта ће бити након тих 60 дана?

Ова земља готово да више и не поседује сточни фонд. Разне врсте меса, воћа, поврћа и других намирница се увозе, па се због тога пољопривредни произвођачи из целе земље суочавају са све већим трошковима и проблемима због немогућности да своју робу пласирају на домаће тржиште.

Из свега наведеног, произилази закључак да је смена овог погубног режима на предстојећим изборима императив, јер у противном постоји ризик да наша земља буде бесповратно уништена. Подизање субвенција на 12.000 динара по хектару, гарантовање откупних цена пољопривредних производа произвођачима који потпишу уговор са државом, гориво без акциза за пољопривреднике, планска обнова сточног фонда, забрана продаје плодне земље странцима, само су неке од мера којима ћемо одмах након избора започети хитно оживљавање пољопривреде“, закључио је Дејан Булатовић, потпредседник Странке слободе и правде и председник Ресорног одбора за пољопривреду.