Прочитај ми чланак

Вучић: Договорићемо се са Србима са севера Космета

0

Vucic 1

(Факти)

  • Нити ми можемо без свог народа, нити наш народ може без своје Србије, оценио први потпредседник Владе

  • Говорећи о бриселском споразуму Београда и Приштине, Александар Вучић навео да Србија у ужасно тешким околностима није могла боље и више из безброј разлога
  • Додао је да је то због тога што није имала праве савезнике, што тек у овом тренутку постаје земља која ће имати једнак углед и утицај са земљама у региону, али ће и створити услове неким наредним генерацијама за бољу позицију Србије и лакше очување државних и националних интереса
  • За кукњаву је наша економска и свеукупна ситуација, али Србија чврсто, јасно, јако и и одлучно корача напред и Србију такви неће моћи да зауставе на том путу и то је ствар коју гарантујем – нагласио је Вучић

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује договор са Србима са севера Косова и Метохије у вези са бриселским споразумом уз оцену да Србија мора да иде напред и да мора да се уједини.

„Очекујем да се договоримо и нађемо решење са Србима са севера Косова и уједињени наступамо као што смо то увек чинили“, рекао је Вуцицћ након доделе одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом Дана војске.

„Нити ми можемо без свог народа, нити наш народ може без своје Србије“, рекао је Вучић.

Говорећи о бриселском споразуму Београда и Приштине, Вучић је навео да Србија у ужасно тешким околностима није могла боље и више из безброј разлога.

Он је рекао да је то због тога што није имала праве савезнике, што тек у овом тренутку постаје земља која ће имати једнак углед и утицај са земљама у региону, али ће и створити услове неким наредним генерацијама за бољу позицију Србије и лакше очување државних и националних интереса.

Одговарајући на питања везана за имплементацију споразума и када ће се то десити, Вучић је рекао да то није нити брзо нити једноставно, и да очекује да се прво направи комисија за имплементацију, и да се очекују и разговори са Србима са севера Косова и Метохије. 

На питање да ли постоје временски оквири Вучић је рекао да постоје различити временски оквири.

„Али понављам, као што сам и пре говорио за датуме и слично, није битан 10. или 15. мај или 10. или 15. јун – мислим да је важно да се нешто уради и то на најбољи начин у складу са интересима народа и државе“ рекао је Вучић.

Вучић сматра да људи разумеју и схватају тежину ситуације.

„Не могу да разумем и нећу да говорим о онима који би своје политичке фрустрације због чињенице да немају никакву подршку у народу да лече најтежим могућим речима. Рећи ћу онима који искрено мисле да је нешто лоше да смо спремни да разговарамо и да видимо шта је Србија могла и шта може. Србија мора да иде даље, да иде напред и мора да се уједини“ рекао је он. 

Вучић је поручио „нормалним и пристојним људима – не онима који помињу крваву децу и све друго“, да, без обзира на политичка опредељења, наш посао мора да буде да се ујединимо.

„Неко ће рећи имаћете 220 посланика за и можда 20 против. Није то питање, не сме да остане сумња да је Србија могла другачије или боље“ додао је он.

Вучић је рекао да су они, за разлику од тих што прете на најпримитивнији начин, забринутији за Србију зато што знају какви су све проблеми пред нашом земљом и шта све мора да се уради.

„Нисмо ни јуче ликовали када је стигла препорука ЕК… иако је то добра вест за Србију, али то је зато што морате да имате одговоран став према људима и земљи. Радили сте нешто и када буду стварно дошли режултати, када људи буду боље живели, сагледавали своју и перспективу своје деце, онда ћемо моћи нечим да се похвалимо“, рекао је он. 

„Видели сте да су у Београду ти протести минорног значаја, са толико мало људи – на једном скупу је било јуче 1485, а на другом 497 људи“ указао је први потпредседник Владе Србије.

На питање везана за Војводину Вучић је рекао да то питање нису отварали неки други него Срби.

„И када би им рекли нешто онда бисте били нападнути из свих могућих оружја из српских медија. Тако да није то проплем за било кога другог већ је то питање, нажалост насе одговорности“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да је зауставио истраге о претећим порукама које су му слате после предлога споразума у Бриселу.

„Ја сам их зауставио. Покушао сам некада да одговарам људима који су желели аргументовано да разговарају , али знате када вам неко говори о детету крвавом и шта ће да ради ја на то нема шта да одговорим“ рекао је Вучић новинарима после доделе одликовања шприпадницима МО и ВС поводом Дана Војске на питање шта је са истрагама поводом претећих порука упућених њему и премијеру Ивици Дачићу.

„Да ли знамо ко је човек, одакле је – знамо, али шта сада да радим том човеку. Шта би било само ми реците са таквим човеком у Америци“ запитао је Вучић.

Он је поновио питање шта би било да је тако нешто неко урадио америчком председнику или потпредседнику и додао да кад би се тако нешто десило у Србији пола медија би „написало: Вучићу диктаторе срам те било због, тога, тога и тога сто си то урадио“.

Вучић је навео да би се таква ситуација ствоприла оценивши да је у Србији много тога поремећено и да ће много времена још бити потребно да прође и много воде Савом и Дунавом да протече да бисмо постали нормална и пристојна држава „али се надам да идемо у добром смеру и уверен сам са идемо у добром смеру“.

Он је упитао налогодавце „за које знам да нису нимало храбри“ што шаљу неке друге људе и праве им проблеме и терају да се обрачунајавају са неким. 
„Што, ако су толико велики ти лидери који такве ствари говоре, они не дођу па се не обрачунају са мном. То је зато што су обичне кукаквице… и цео живот су били кукаквице и када је требала да се брани њихова част увек је бранио неко други – никада они“ рекао је он.

Он је додао да није на њему да кука и да у Србији има много више проблема.

„За кукњаву је наша економска и свеукупна ситуација, али Србија чврсто, јасно, јако и и одлучно корача напред и Србију такви неће моћи да зауставе на том путу и то је ствар коју гарантујем“ поручио је Вучић.