Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: До Сретења договор са Николићем

0

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у среду разговарао са председником Србије Томиславом Николићем и договорено је да око Сретења заједнички изађу и предложе заједничког председничког кандидата.

aleksandar-vucic-dacic-01-n-s

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у среду разговарао са председником Србије Томиславом Николићем и договорено је да око Сретења заједнички изађу и предложе заједничког председничког кандидата.

– Веома поштујем начин на који је он обављао своју дужност, човек је увек био уз своју државу и владу, рекао је Вучић и нагласио да се са Николићем договорио да се не баве дневнополитичким збивањима.

Договорили смо се да не улазимо у ту бесмислену причу, већ да посао радимо озбиљно – он председнички, а ја премијерски, рекао је Вучић.

Коментаришући спекулације да СПС неће подржати Томислава Николића на председничким изборима, премијер је рекао да нема ту врсту страха, па „да некога грли и показује како га много воли, да би био на власти“.

Не грлим се, не љубим се, хоћете хоћете, нећете нећете, рекао је Вучић и нагласио да са СПС није разговарао ни о председничким, ни о парламентарним изборима.

Има времена, нису избору у јануару, казао је Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас да су очување мира и стабилности најважнији циљеви за 2017. годину.

Премијер Србије Александар Вучић, обраћајући се јавности на Новогодишњој конференцији за новинаре изјавио је данас да је Влада Србије већ данас платила прву траншу за девет хеликоптера, који су купљени од Ербаса за војску и МУП.

– Синоћ смо потписали уговор са Ербасом о куповини девет хеликоптера, а прихватили смо да кренемо са брзим плаћањем и данас смо упатили прву траншу, рекао је Вућић.

Према његовим речима Влада Србије је први пут после Другог светског рата успела да оствари суфицит у буџету, упркос плаћању 1,3 милијарди евра за камате.

– Изградили смо 128 километара аутопута, већ у марту просечна плата биће већа од 400 евра, а верујем да ће до краја мандата ове владе бити 500 евра, рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да је стопа криминалитета у опадању и да је МУП раскринкао 14 организованих криминалних група, а одузете су три и по тоне наркотика.

– Задовољан сам напретком на на шем европском путу и очекујем да 20. јануара отворимо не још једно, већ три поглавља, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је Србија на европском путу и истакао да „ми то желимо због типа друштва којем желимо да припадамо“.

Ове године ћемо брзо завршити Музеј савремене уметности, а почетком 2018. и Народни музеј, најавио је Вучић и оценио да је срамота да национални музеј не ради више од 10 година.

Изградићемо споменик Стефану Немањи и музеј Немањићима, најавио је Вучић.

Говорећи о својој реакцији због одлуке Тужилаштва да обустави гоњење Млађана Динкића и Богољуба Карића, премијер је истакао да је тужиластво самостално у раду.

Они раде свој посао и нисам смео да износим личну и политичку нелагоду, јер као премијер немам право да коментаришем одлуке судова и тужилаштава, којима се извињавам због тога, рекао је Вучић.

Вућић је оценио да је 2016. година била једна од најтежих за Европу и свет и упркос неизвесности и терористичким нападаима, упркос економској катасртофи појединих земаља ЕУ, ми смо успели да одржимо пуну стабиност и мир у земљи.

Захваљујем се новинарима на пожртвованом раду и трпељивости. Трудио сам се да будем пристојан и да одговорим на свако питање, а извините ако сам понекад претерао, рекао је Вућић.

– У овој години остварен је раст од 2,75 одсто БДП, више него што је планирано, рекао је премијер Србије Александар Вућић и нагласио да ће држава на крају године имати нешто мање од две милијарди страних директних инвестиција, и то без већих приватизација.

Реалне зараде повећане су 2,5 одсто, а зараде у приватном сектору порасле су девет одсто, рекао је Вучић и нагласио да је стопа незапослености смањена на 13,8 одсто.

– Желим посебно да се захвалим Народној банци Србије, јер је динар пао за непуних један и по одсто, што је изванредан резултат за годину дана, имајући у виду са каквим смо се турбуленцијама суочавали, оценио је Вучић и подсетио на напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да има одређених података о случају „Јајинци“ и проналаску оружја код његове породичне куће, али је проблем што не може да се дође до одређених лица.

Има нешто што је много важније од случаја Јајинци, а то је чињеница да готово сваки пут када се договоримо да кренемо у велику акцију против наркобосова и када то урадимо у најужем кругу, у року од сат времена добијемо информацију од тајних служби да је акција проваљена и да су се сви посакривали, рекао је Вучић.

Што се тиче Херцеговачке улице, уверен сам да ће надлежни органи дати свој суд, иако ту тему доживљам више као политичку, рекао је Вучић и истакао да су стране организације уложиле око 1,8 милиона евра да се говори против њега и владе коју води.