Прочитај ми чланак

Вучић: До краја године реформа јавног сектора

0

vucic121(Танјуг, Бета)

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија пре краја године ући у процес реформе јавног сектора и јавних предузећа.

Он је на конференцији „Србија се окреће економији – одговорно заједно до изласка из кризе“ у београдском хотелу Хајат рекао да су реформу јавног сектора обећавали сви политичари, али да су сви лагали када су говорили да неће бити партијског уплива на јавна предузећа.

Вучић је истакао да ће реформа јавног сектора и јавних предузећа почети конкурсом за избор челника тих предузећа и да онда предстоји стварна реформа.

„Јавна предузећа не смеју да буду краве музаре и да служе за социјално напајање, као што је било до сада“, рекао је Вучић и додао да та предузећа морају да се понашају тржишно.

Потпредседник владе је оценио и да ће нови Закон о јавним набавкама онемогућити злоупотребе и најавио поправљање инвестиционог амбијента кроз скраћење бирократских процедура.

„Наше је да поправимо привредни амбијент и да покушамо да привучемо стране инвеститоре“, рекао је Вучић и нагласио да Србија треба да се бори за сваког инвеститора.

„Владавина права, скраћење бирократских процедура, отварање канцеларије за брзе одговоре, реформа јавног сектора и јавних предузећа, измена Закона о раду и реформа пензионог система, области су којима ћемо се бавити у наредних шест месеци“, казао је Вучић.

Према његовим речима, главни циљ владе је смањење незапослености у Србији и да за годину до две стопа незапослености падне испод 20 одсто.

Вучић је оценио да је Србија у преговорима о чланству у ЕУ била поузданија у разговорима од ЕУ и да ЕУ није баш у потпуности учинила оно што је рекла.

„Србија је испунила 100 посто обећаног, а ЕУ 90 одсто“, рекао је Вучић.

Потпредседник владе је истакао да је Србија поносна на чињеницу што нико не може да каже да није поуздан партнер и да није радила оно што је договорено.

Динкић: Кључни циљ смањење незапослености

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је кључни циљ владе да се незапослености која је сада на нивоу од 24,1 одсто у наредним годинама смањи испод 20 одсто.

Динкић је истакао да су за то потребне реформе јавног сектора, побољшање пословне климе, пре свега бољи амбијент за раст приватног сектора.

Према његовим речима, да би било које реформе успеле потребан је политички и друштвени консензус, као и да буде што мање опструкција.

Министар је истакао да влада има предуслове да спроведе реформе, јер за то има широку политичку подршку.

Он је поручио да, што се Министарства финансија и привреде тиче, може да гарантује да ће у року бити решен проблем предузећа у реструктурирању и да од 30. јуна наредне године неће бити ниједног предузећа у том статусу.

Министар је нагласио да је важно да се промени Закон о раду, јер се, како је оценио, због садашњег ригидног закона мање људи запошљава. Динкић је мишљења да у делу синдиката влада заблуда да садашњи закон штити радничка права, јер он „истовремено штити и оне који не желе да раде“.

Динкић је најавио да ће Министарство финансија и привреде драстично смањити бирократију, а у Пореској управи ће она бити потпуно елиминисана, јер ће од 1. јанура 2014. уплате бити само на један рачун, а од 30. јуна потпуно се прелази на електронско пријављивање пореза.

Као један од најважнијих пројеката у наредним месецима, министар је најавио повезивање малих и средњих предузећа са великим извозницима из Србије, као и везивање подстицаја за привлачење инвестиција за учешће домаћих компоненти у производњи.

Тренутно није реалан нови аранжман са ММФ-ом

Он је додао да није реално да Србија у овом тренутку настави нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), јер та институција има престроге услове.

Динкић је истакао да ММФ сматра да би за додатно смањење буџетског дефицита у Србији, код плата изнад 40.000 динара и пензије изнад 25.000, разлику изнад тог износа требало смањити за 10 одсто.

Он је нагласио да влада није спремна да то прихвати и да је убеђен да то не би дало одговарајући ефекат на смањење дефицита, а смањило би домаћу тражњу и укочило привредни опоравак.

Министар је рекао да разуме што је ММФ скептичан према Србији, јер је претходна влада направила аранжман који никада није заживео.

Србија је, како је казао, уместо са ММФ-ом кренула у преговоре са Светском банком да подржи земљу у структурним реформама, уз подршку за буџет, за шта није потребан аранжман са ММФ-ом, али да та финансијска институција, ипак, треба да буде сагласна са тим.

Динкић је најавио и да ће Влада покушати да, имајући у виду висок јавни дуг, део раста камата заустави гашењем најскупљих кредита, што је могуће једино продајом имовине, или кроз јако повољан кредит неке пријатељске земље.