Прочитај ми чланак

Вучић: Дечак ће бити смештен у делу клинике за неуропсихијатрију; Разоружава народ

0

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из Председништва Србије због свега, па и поводом масакра на Врачару. Како је рекао, дечак који је осумњичен за пуцњаву у ОШ „Владислав Рибникар“ биће смештен у "посебном делу клинике за неуропсихијатрију", да је отац као власник оружја ухапшен. а приведена је и мајка.

„Морамо да сагледавамо узорке, одговорност сваког од нас и тражимо решење да нам се овако нешто ма колико било непредвидиво и неочекивано и да се никада више не понови, али живимо у таквом свету да је могуће. Желели смо да сагледамо све то где је систем погрешио, све то где лежи одговорност сваког од нас јер децу родитељима да вратимо не можемо“, рекао је председник Србије.

Председник Србије је навео да ће дечак бити смештен у „посебном делу Клинике за неуропсихијатрију“.

„Његов отац је као власник оружја, које је очигледно непрописно држао и чувао, иако је имао све неопходне дозволе, ухапшен. Приведена је и мајка“, рекао је Вучић и додао да је „дужан да говори о стварним узроцима и одговорности због много прича и неистина које се шире друштвеним мрежама“.

Вучић је рекао да је дечак у својој изјави показао да је планирао све.

„Он је то на чудан начин објаснио, што не можете да објасните никоме од оних који су изгубили своју децу. Говоре неки о вршњачком насиљу и томе да је претио бомбом раније. Молим вас људи не измишљајте да је претио бомбама (ђаци измислили?!) Он је мислио да баци молотовљеве коктеле да би спречио улаз других док он не заврши свој монструозни посао. Међутим, уплашио се и због тога је одустао од молотовљевог коктела“, прича Вучић самоуверено као да је био очевидац његових претњи и егзекуције па зна и како се осећао у ком тренутку.

Родитељи су на мрежама писали да су у првој смени углавном „обична, сиромашнија деца“, будући да школу похађају и бројна деца политичара, певачица, спортиста, водитеља…, који су углавном у поподневној смени.

„Не измишљајте да постоји смена са богатом и сиромашном децом, довољно је велика трагедија“, рекао је Вучић и навео да је ученик који пуцао „тражио од родитеља и у школи да буде премештен у други разред“.

„Био је најбољи ученик и сви су га избегавали. Тражио је премештај тамо где је имао тројицу другара и добро се снашао. За родитеље није имао шта да каже, осим да су од њега тражили само боље резултате. А нешто слабије резултате је имао само кад је био заљубљен. Ни у новом разреду се није снашао и одлучио се на монструозни чин“, објаснио је до детаља психолошки профил малолетног вишеструког убице и додао да је ученик „био три пута са оцем у стрељани“.

„Пронађено је 57 чаура и шест метака. Четири оквира по 18 метака“, испричао је председник Србије и додао да је отац нападача почасни члан једне стрељане.

Разоружавање народа

„Мере које предлажем као председник Републике, даћу себи за право у име највећег броја деце и родитеља у Србији“, најавио је Вучић и предложио да се уведе „мораторијум за држање и ношење оружја у наредне две године, осим када је реч о ловачком оружју“. Затим, да се изврши контрола рада свих стрељана, те да се изврши ревизија свих издатих дозвола, те контролу начина под којима лица држе своје оружје.

Подсетимо, раније данас у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару у 8.40 сати ученик седмог разреда К. Кецмановић. (14) пуцао је на наставницу, обезбеђење и ученике и том приликом убио осам ученика и члана обезбеђења, док је шесторо деце и једна наставница тешко ранио.

Нападач је пуцао, из очевог пиштоља, и полиција га је ухапсила у дворишту школе.