Прочитај ми чланак

Вучић црта по табли и лаже: Ово је истина о српској просечној плати, а не…

0

Председник Србије Александар Вучић у уторак је имао гостовање на јавном сервису поводом преговора у Бриселу на којима је био дан раније. Међутим, ни овог пута није пропустио прилику да говори о економским успесима Србије, који су, како је навео, „спектакуларни“, као и да црта по „скупој табли коју су му поклонили Кинези“. Овога пута говорио је о расту просечних плата у Србији и региону, али је том приликом изнео и неке нетачне податке, а неке прећутао.

Наиме, Вучић је на табли написао податке о просечним платама у региону 2012. и 2022. године.

Тада је, према његовим речима, Србија имала просечну плату од 329 до 366 евра, док је у БиХ у то време просечна плата била 378 евра, у Северној Македонији 305 евра, у Црној Гори 495 евра, а у Хрватској 748 евра.

Онда је уследило поређење са ситуацијом данас, односно званичним подацима о просечним платама за децембар 2022. године.

Фото: RTS printscreen

 

Вучић је навео да је у децембру просечна плата у нашој земљи била 718 евра, у БиХ 608 евра, Северној Македонији 558, а Црној Гори 726 евра.

Чињеницу да је Црна Гора према тим подацима изнад Србије Вучић је оправдао тиме да је већ сада ситуација другачија, будући да је у јануару повећана минимална зарада, као и плате у јавном сектору и војсци. Такође, он је истакао да ће у марту просечна плата у Србији бити 750 евра.

„Ми сада постајемо први пут први, због ових повећања, иако смо раније делили треће и четврто место“, рекао је председник.

Међутим, оно што упада у очи је чињеница да је председник пропустио да напише и узме у обзир просечну плату за децембар 2022. у Хрватској, која је износила 1.045 евра.

Према томе, Србија ни са повећањима плата која су се десила у јануару неће бити прва у региону, будући да и сам председник најављује просечну плату од 1.000 евра тек 2025. године.

Србија ни по минималној заради није прва у региону

Од 1. јануара ове године, минимална зарада у Србији повећана је на нешто више од 40.000 динара, односно 341 евро.

Међутим, иако Србија нема најнижи минималац у региону, далеко је и од највишег.

Фото: RTS printscreen

 

Од нас мање минималне зараде имају држављани Македоније, који примају 290 евра, као и грађани Републике Српске и Федерације БиХ, којима је минималац 355, односно 303 евра.

У Црној Гори, минимална зарада је 450 евра, а у Хрватској 560 евра.