Прочитај ми чланак

Вучић: Чланови СНС да не нападају лаке мете попут Дачића

0

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић изјавио је данас да СНС има „врло коректну“ сарадњу са Социјалистичком партијом Србије (СПС) и позвао чланове странке да у медијима не нападају „лаке мете попут Бошка Обрадовића или Ивице Дачића него тајкуне и противнике који имају медијску моћ, попут Ђиласа и Шолака“.

Обраћајући се новинарима после обиласка хотела „Фрушке терме“ у Врднику, Вучић је рекао да ће о евентуалним коалицијама моћи да говори тек после седнице Главног одбора СНС, која ће бити одржана у недељу, 29. децембра.

„Молио сам чланове СНС и на Председништву да се уздрже од критика коалиционих партнера јер ја од њих нисам очекивао да бране наше позиције. Ако сами нисмо у стању да то урадимо, не треба ни да постојимо. Ако хоћете да се борите, борите се храбро а не да ми мажете очи. Разговараћемо о томе у недељу, да уведемо мало реда у странци“, казао је Вучић.

Коментаришући препоруку Агенције за борбу против корупције да министар без портфеља задужен за јавна предузећа Милан Кркобабић буде смењен јер је учествовао у доношењу одлуке Владе Србије којом је његов син Стефан Кркобабић именован за в.д. директора ЈП Стара планина, Вучић је казао да ће реаговати када одлука о томе буде коначна.

„Не мислим да је Бог зна шта направио, али поштујем институције као у случају доктората Синише Малог, свидело се то нама или не. Код мене су закон и воља народа на првом месту а не коалициони договори“, казао је Вучић наводећи да СНС има „врло коректну сарадњу“ са ПУПС-ом чији је Кркобабић лидер.

Упитан по којим критеријумима држава додељује помоћ инвеститорима попут браће Теодосић који су недавно отворили хотел на Дивчибарама, и да ли је једно од мерила и повезаност са СНС, Вучић је казао да „сви у Србији имају неког у СНС“ јер странка, како је навео, има више од пола милиона чланова.

„Какве везе имају Милош и Јован Теодосић са СНС, какве везе имају ови људи са СНС? Па немају никакве. Какве везе имамо мој брат или ја са Јовањицом? Нећу да заборавим то, понављаћу тај случај наредне две године колико је сигурно да ћу још бити председник јер се показало како лажови мисле да формирају јавно мнење“, рекао је Вучић.

Додао је да је „о свакој озбиљној“ афери спреман да разговара и слуша како држава треба да реагује.

Смисао изјаве Тепић је да се ја нападнем, сви људи су то разумели јер нису глупи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је „бесмислена“ изјава потпреседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да се злоуптребом узимао новац од приведника, укључујући и трговце оружјем, ради „отпризнавања“ независности Косова.

„Нека ми неко објасни политичку намеру, видим да нико од вас не разуме шта је смисао, осим да се нешто каже против мене“, рекао је Вучић.

Додао је да је „сваки човек у Србији“ разумео намеру јер „нико није глуп“.

Према његовим речима, некада се пребацивало властима да не издвајају новац за лобирање у Америци за поправљање положаја српског народа, „а сада, када успемо да поправимо…нек ми објасне смисао“.

Он је рекао да није расположен да на оваквом месту говори лоше речи о својим политичким противницима, као и да је изјава Тепић „бесмислена“, али да је свима јасно, јер „нико није глуп“.

Не мислим као Ђукановић али немам право да се мешам у ствари Црне Горе

– Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да има различито мишљење од црногорског председника Мила Ђукановића по питању Закона о слободи вероисповести у Црној Гори али да се то догађа у земљи у којој је Ђукановић председник, због чега он нема права да се меша.

„Ми немамо права да се мешамо, свакако не на директан начин. Ја сам Дјукановићу изнео моју бригу, он ствари посматра другачије. Наш поглед на доношење тог закона је различит, али се то дешава у земљи у којој је он председник. Морам да поштујем права друге државе, а моје је да покажем и бригу према опстанку српског народа и цркве“, рекао је Вучић у Врднику.

Објашњавајући свој став о Црногорској православној цркви (ЦПЦ), на шта је реаговао и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Вучић је рекао да је ЦПЦ постојала и пре 2006. године, као невладина организација или политичка организација, а да је јасно да је Српска православна црква једина канонски призната православна црква.

„А Амфилохију нећу ништа да одговарам, а имао би шта да кажем и око Косова и око тога кога је он подржавао. Имали смо погром 2004. године и проглашење независности Косова 2008. године, а да ништа нисмо предузели. А сада имамо 17 отпризнавања. Па ако је та политика раније била боља – хвала му на томе. Ако је боља политика која је однела Црну Гору од заједничке државе, ја немам ништа против“, рекао је Вучић.

Он је додао да Амфилохију неће одговарати увредама на увреде, јер то њему не приличи и не жели додатно да дели народ у Црној Гори.