Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ чисти странку од Стефановићевих кадрова

0

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић добио је налог да се у року од 15 дана сви општински одбори у Србији изјасне да ли су задовољни радом својих челника. То је била једна од тема недавно одржаног Председништва СНС, а позадина овог "проветравања", како сазнаје портал Нова.рс, јесте нови удар на актуелног министра одбране и шефа београдског одбора СНС Небојшу Стефановића и чишћење њему оданих кадрова.

Главна тема последње седнице Председништва СНС била је спајање СПАС-а Александра Шапића са овом странком. Тема која је прошла без већег интересовања јавности јесте најава новог „проветравања“, што је термин који годинама уназад радо користе функционери СНС као синоним за чишћење неподобних кадрова.

„Дарко Глишић добио је задатак да анкетира све општинске одборе СНС, како у Београду, тако и широм Србије. Чланови одбора морају у року од 15 дана да се изјасне да ли су задовољни радом челника. У складу са тим одлучиваће се о њиховој евентуалној смени“, наводи саговорник портала Нова.рс.

Ово није ни први, а вероватно ни последњи пут да напредњаци најављују чишћења редова од неподобних кадрова. Такве најаве до сада су обично остајале на томе – од радикалних промена углавном није било ништа.

Једини пут када су се заиста догодиле, био је мај 2016. године када је странка „добро проветрена“ од људи блиских Томиславу Николићу.

„Ово је сада нешто веома слично, само што се сада склањају људи блиски Небојши Стефановићу“, додаје наш саговорник.

Да се сукоб на релацији Вучић – Стефановић поново захуктава било је јасно самом најавом увођења Шапића у СНС. Ово је био велики удар на београдски одбор СНС који годинама води управо Стефановић.

У прилог томе да је главна мета управо министар одбране, иде и објава посланика СНС Владимира Ђукановића, непосредно након Председништва.

„Одлука да дође до уједињења СНС и Шапићевог СПАС је стратешки врхунска одлука. Свежа крв и енергија улазе у СНС, пре свега у њен градски одбор у Београду, долазе нови људи са неким новим приступом и идејама, а СНС додатно показује да је спремна да се мења. Капа доле за овај потез“, написао је Ђукановић на Фејсбуку.

О овоме је за Нова.рс говорио и политички аналитичар Бобан Стојановић.

„У Београду имамо сукоб Небојше Стефановића и Андреја Вучића око тога ко држи који одбор уназад сигурно шест, седам година. Логична је цела ова прича сад, само је треба добро пратити. Моје мишљење је да ће увођењем Шапића у СНС Вучић покушати да удари управо на Небојшу, то не значи да ће успети у тој намери, али могу да кажем само очекујте нову аферу и противудар министра за десетак дана“, рекао је Стојановић и додао:

„Моје мишљење је да ће утапање Шапића у СНС бити повод да се распишу унутарпартијски избори, затим очекујем да ће утицати и на број делегата по одборима који бирају председника градског одбора, са циљем да се смањи Стефановићев утицај у њима“.

Рецепт са Београда, по свему судећи, биће примењен и на целу Србију.