Прочитај ми чланак

Вучић ће прихватити дијалог са опозицијом да удовољи ЕУ

0

Представници власти предвођени Александром Вучићем вероватно ће пристати на обнову дијалога са опозицијом, којим би требало да посредују посланици Европског парламента, сматрају саговорници портала Нова.рс. Они наводе да је и члановима Српске напредне странке у интересу да покажу да су конструктивни пред ЕУ, те да им, упркос доминацији у Скупштини, такав распоред снага у парламенту без опозиције доноси штету.

У року од 15-так дана појавила су се три наговештаја да би ускоро могло да дође до обнове преговора власти и опозиције у Србији. Прво је Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, 10. септембра одговорио на писмо које су представници опозиције послали Европској комисији у јулу, у ком је позвао и власт и опозицију да наставе учешће у дијалогу уз посредовање Европског парламента.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJE

Потом је Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво и посредник првог дијалога на Факултету политичких наука, најавио наставак дијалога опозиције и власти, да би потом о томе разговарали представници опозиционих странака Драган Ђилас, Небојша Зеленовић и Дејан Николић са европарламентарцима.

Ђилас, Зеленовић и Николић заједно са посланицима ЕП заложили су се за хитно покретање преговора са влашћу о изборним условима.

На ову тему, међутим, нису се изјаснили ни СНС ни СПС.

Иво Чоловић, пројектни директор Цесида, наводи за Нова.рс да је дубоко уверен да ће власт прихватити дијалог с опозицијом, с обзиром на то да се ради о европском посредовању.

“Први дијалог можда није завршен најсрећније, али је ипак дао неке резултате. Представницима власти је стало да што више опозиционих странака учествује на следећим изборима. Тренутни сазив Скупштине, у коме готово да нема опозиције, није нешто што олакшава позицију СНС, ма колико доминантна била”, каже Чоловић.

Он додаје да ће власт пристати на дијалог који је у плану, између осталог и због тога што су изборни услови тема у Србији.

“Учешћем у дијалогу они ће желети да покажу да су конструктивни. Ако могу да преговарају са Приштином, не видим разлог зашто не би били спремни да то учине и са опозицијом”, каже Чоловић.

Да је владајућим странкама у интересу да преговара са опозицијом, како би што више странака учествовало на следећим изборима, сматра и политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

“Другачије је кад у парламенту имате озбиљне опозиционе странке, а другачије када их имате јако мало или уопште немате. Ако ЕУ то жели, власт ће прихватити да разговара са опозицијом”, каже он.

Анђелковић додаје да је корисно и логично да актери на политичкој сцени разговарају.

“Има смисла да Европски парламент или нека друга институција прати стање у Србији, али сам незадовољан да страни фактор, европски или руски или неки други, има ту врсту покровитељства у разговорима. Ваљда су власт и опозиција довољно зрели да самостално разговарају”, наводи он.