Прочитај ми чланак

Вучић: Брнабић и Вучевић ће бити део Владе, име мандатара за 48 сати

0

Након одржане седнице Председништва Српске напредне странке, на конференцији за новинаре јавности се обратио њен лидер Александар Вучић, који је навео да ће име мандатара саопштити у року од 48 сати.

„Разговарали смо о свим важним темама од стања на Косову, избора мандатара до предстојећих задатака… Данас знам ко ће бити мандатар, а саопштићу то као председник Републике, по Уставу то данас не могу да саопштим, већ у року од 48 сати. Дакле, у петак послеподне или у суботу ујутру ћу га саопштити“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у седишту СНС-а.

vučić

Он је навео да су постојала три кандидата.

Вучић је навео да је четворо присутних на седници Председништва СНС-а било да мандатар не буде из редова СНС, а да је највећи део људи био за то да мандатар буде Ана Брнабић или Милош Вучевић.

Александар Вучић Изјаве за медије после седнице Председништва СНС-а Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс
Лидер СНС-а је навео да Ана Брнабић и Милош Вучевић уживају велико поверење и додао да ће обоје бити део нове владе.

„Људи нису хтели да се изјашњавају гласањем“, рекао је Вучић и додао да ће они прихватити одлуку коју он донесе као председник Србије.

„И Ана Брнабић и Милош Вучевић ће бити део нове Владе Србије, а на којој функцији једно, а на које друго, то ћете моћи да закључите за два дана. Биће много промена у Влади Србије“, изјавио је Вучић.

Лидер СНС-а је навео да две или три недеље од објављивања имена мандатара може да се очекује формирање Владе.

„Од свих техничких питања много и увек је важнија суштина, каква ће бити политика и програм Владе Србије“, додао је он.

Александар Вучић Изјава за медије после седнице Председништва СНС-а Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс
„Ани не постоји ниједна ствар коју могу да јој замерим. Борила се, борила се храбро, радила је свој посао најбоље могуће. Милоша дуже познајем, знам колико је озбиљан и одговоран. Ако остане Ана нећете дозволити ни 20 дана да формира, говорићете да се ништа није променило, а да се постави Милош, са друге стране, говорићете шта је све Ана грешила, па сам морао да поставим неког другог, није једноставна позиција. Сада је питање да ли да се иде на оно што је сигурно или идете са неком додатном новом енергијом, при чему ћете поштовати оно што је сигурно и то је оно што сам говорио пред људима“, рекао је Вучић.

„Ја сам разговарао са Милошем и Аном, и све им рекао шта мислим и шта јесте и шта није и они знају колико их ја волим. Исто тако, сам био искрен према другим особама о томе зашто не могу да буду премијер. Мора да се поштује нечији рад, дисциплина, одговорност, љубав и поштовање према овој земљи, доступност 24 сата, а не да ја позовем пет министара и да не могу да их добијем по два дана. Како онда обичан човек да дође до вас? Није баш да се бавите Косовом, регионом и свим проблемима овог света, али зато када је борба око ротације, то је велика борба, е то хоћу да се промени“, навео је Вучић.

Говорећи о коалицији, Вучић је навео да СНС води разговоре са СПС-ом.

„Ту је потребно истински и дубински продубити сарадњу. Постоје страначки јастребови у обе странке који ту сарадњу не желе“, рекао је он.

Говорећи о ситуацији на Косову, Вучић је истакао да КФОР мора да штити мањину и да не дозволи, како је навео, малтретирање Срба.

„Ја ћу за 2-3 дана упутити писмо заједно са премијерком, можда и председником Скупштине, јер ми другачије тумачимо улогу КФОР-а“, рекао је Вучић.

„Ваш је циљ да заштитите српско становништво, зашто помажете Албанцима да угњетавају ту мањину, зашто вежбате са њима малтретирање Срба? Да ли је то ваш посао или да помогнете Србима? Хоћете и тада да бацате шок бомбе и пуцате у њих“, упитао је Вучић и додао да се криза решава политичким разговорима.

Говорећи о замеркама јер Србија није увела санкције Русији, Вучић је навео да су највећи напредак остварили они који су му говорили да је „издао Русији“, иако је Србија једина у Европи која није, како је казао, увела санкције, док постоје и они који од њега траже увођење економских рестрикција.

„Шта ви људи у ствари хоћете? Шта нам је Украјина лоше урадила? Шта ја могу да кажем лоше против Уркајине? Шта ме брига шта народ воли да чује. Како да браним Косово после тога? Како да то објасним некоме… Руси и Украјинци ће да нам буду пријатељи и то је политика коју ћемо да водимо“, рекао је Вучић.

На конференцији се Вучић осврнуо и на предстојећу страначку скупштину напредњака наводећи да је око сат времена вечерашње дискусије било посвећено избору лидера СНС-а.