Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Брисел се са нама игра као са луткама на повоцу

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није сигуран да у Бриселу знају шта ће са земљама Западног Балкана и оценио да се са њима играју "као са луткама на повоцу".

Упитан после састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским шта значи неформални документ Француске у којем се тражи „обновљени приступ“ у процесу проширења према земљама Западног Балкана, Вучић је казао да су земље региона на европском путу али и додао да „не зависи све од нас“.

Foto: printscreen

„Сви чекамо да постанемо чланови ЕУ, то није спорно. Ако ме питате да ли сам сигуран да у Бриселу знају шта ће са собом и са нама, нисам сигуран да тачно знају шта ће са нама. Ми смо на европском путу, реформисаћемо све што треба али не зависи све од нас. Зато морамо ми да се договарамо и да будемо начисто с тим, да говоримо истину нашим људима, да отварамо више путева пруга, да спајамо једни друге“, казао је Вучић новинарима у Београду.

Он је додао да земље региона имају своја права и интересе које желе да остваре.

„Пре пар година кад ми из региона одемо на неки скуп, научили смо сви лекцију шта да понављамо пред бриселским бирократама, пред Немцима, а онда у 11. или 12. реченици кажемо како би нам било много лакше да нема ових јужно, северно или западно од нас, па одемо срећни кући што смо критиковали неког из окружења. Нисмо више малолетни, немојте нас потцењивати, имамо своја права и интересе и хоћемо да их остварујемо“, казао је Вучић.

Навео је и да је Србија спремна да одмах уложи велики новац и почне изградњу Српског културног центра у Скопљу што ће како је оценио, додатно уојачати односе Београда и Скопља.

„Добили смо врхунске локације, све је договорено. Спремни смо да брзо идемо у изградњу“, додао је Вучић.

Вучић је изјавио је данас да Београд и Скопље немају никаквих нерешених билатералних питања, осим признавања независности Косова, и додао да Србија жели да са Северном Македонијом развоја најбоље пријатељске односе.

Председник Србије је навео да осим Косова нема политичких разлика измедју две земље.

Он је подсетио на Новосадску и Охридску иницијативу и навео да је поносан на тај договор који су постигле Северна Македонија, Албанија и Србија.

Председник Србије је изјавио да је јасно подржао и замолио званичнике Европске уније да гласају за отварање поглавља Скопљу и Тирани.

„Сад ћу само тако да се понашам, само да покажемо да уважавамо интересе и других“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским у Београду.

Казао је да светсан реалности и тога да ЕУ има своје проблеме и интересе.

Говорећи о разговору председника Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина и председника Самоопредељења и кандидата за премијера Косова Аљбина Куртија, он је казао да ће једине последице тог састанка бити да ће „појести јагње више“. „Неће бити последица. Нашла крпа закрпу“, казао је он.

Медији су пренели да су Угљанин и Курти разговарали су о „посебном статусу Санџака“.