Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Борим се за Србију као лав, решење за Косово неће бити једноставно

0

Председник Александар Вучић рекао је, на крају учешћа на Минхенској безбедносној конференцији, да му је најважније то што су сви видели, и у Минхену и пре тога у Србији, колико је тешка атмосфера када је реч о решавању питања Косова.

Како је рекао, било је једнако важно да водећи светски политичари у Минхену чују шта је истина, став Србије и контрааргументе и „одговор на оно што Приштина иначе прича страним партнерима“.

„За дебату на јучерашњем панелу сам се припремао и видео сам реакцију чак и немачких новинара овде, и италијанских, који су рекли да је наша страна била добро припремљена за разлику од других. Задовољан сам што су наши људи видели колико је тешка атмосфера у којој радим“, рекао је Вучић српским новинарима.

Истакао је да је често изопштен од јавности, да се разговара у Бриселу по канцеларијама и људи просто не знају шта се стварно збива.

„Имате безброј лажних вести, како ми тамо седимо, лепо једемо, пијемо… Не, то је тешка борба“, каже Вучић.

Како каже, можда је јуче на панелу нешто и погрешио, али се борио за Србију „као лав“.

„Тако се боримо за Србију сваки дан. Кад ме позову у Брисел већ имам Павловљев рефлекс, јер ме никад не зову на нешто лепо – имате против себе оне који тврде да су држава, а немате сасвим сигурно уз себе оне који, чак и кад су посредници, знате да су већим делом признали Косово, што је обично случај, јер никад не дају Грцима, Шпанцима или Словацима да воде наше разговоре, већ из највећих земаља ЕУ које су признале независност“, објашњава Вучић.

Важно је да људи виде колико смо у тешкој ситуацији, додао је председник.

„Не само да нећемо имати лака и једноставна решења, она ће заиста морати да буду тешка. Али, имамо снаге да се боримо и да са озбиљном аргументацијом добијемо део јавности“, истиче Вучић и каже да су јуче на панелу били и неки веома моћни људи, као што је Јенс Шпан, немачки министар здравља и једна од најутицајнијих личности у Немачкој, а самим тим у Европи, словеначки председник Борут Пахор, немачки посланици…

„За мене је било важно да ти људи чују другачији став, шта је истина“, истакао је Вучић.

Онда се, додаје, чуло од Тачија, оно што је, каже, неретко слушао у Србији: „Ви сте се договорили да не радите то и то из Бриселског споразума, пише то у Бриселском споразуму“.

„Нико није желео да прочита Бриселски споразум, немојте да лажете… Кад сам извукао споразум и показао Тачију, видели сте да нема одговор на то. Они су кроз своје медије уверили себе да је истина то што причају. Себе су сами убедили да је истина све што говоре и све што раде, а то нигде не пише. Кад сам га питао где то пише, видели сте да не пише нигде“, рекао је Вучић.

Имате безброј бесмислених конструкција, важно је да људи виде колико је тежак посао, Сизифов посао.

„Лакше ми је да се борим за инвеститоре него све ово око Косова“, додао је председник.

Каже и да му је драго да је народ на КиМ могао да види колико се бори за њихове интересе.

Расте подршка уједињењу Косова и Албаније

Председник Србије изјавио је да медју Албанцима на Косову и у Албанији „драматично“ расте подршка пројекту њиховог уједињења и додао да „нема илузија“ да ће на таласу те подршке политичари у Приштини и Тирани наставити са политиком чији је крајни циљ уједињење Косова и Албаније.

Вучић је новинарима у Минхену где учествује на међународној конференцији о безбедности, коментаришући недавну изјаву албанског премијера Едија Раме да Косово сматра делом Албаније, рекао да су учестале изјаве политичара у Тирани и Приштини о албанском уједињењу „политика а не тренутна нервоза или хир“.

„Разумем шта је политика, ако неко десет пута нешто изјави онда знате да је то политика. У Албанији и на Косову драматично расте подршка уједињењу, са 35 одсто на Косову и око 40 одсто у Албанији она је порасла на 72 до 75 одсто. И једни и други раде на уједињењу на таласу те подршке, што додатно доприноси стварању тензија у региону“, оценио је председник Србије.

Говорећи о сусретима које је имао у Минхену, Вучић је казао да је „нарочито задовољан“ разговорима које је водио са посланицима Бундестага из странке Ангеле Меркел.

„То су људи који су апсолутно за независно Косово али смо имали отворен, конкретан разговор у ком сам први пут чуо најоштрију осуду прича о Великој Албанији. Они поштују што је Србија поуздан партнер, слушали су наше ставове јер знају да нећемо урадити ништа неодговорно“, рекао је Вучић.

Он је додао да је са америчким конгресменима водио „тежак“ разговор, првенствено у вези случаја Битићи.

„На томе је инсистирао конгресмен Елиот Енгел, познати албански лобиста. Ја осудјујем тај страшан злочин и трудимо се да пронадјемо доказе али не можете неког да процесуирате само зато што мислите да је крив или сте то прочитали у штампи. Добро је ипак да и тако разговарамо на отворен и искрен начин о нашим размимоилажењима“, казао је председник Србије.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!