Прочитај ми чланак

„Вучић би требало да се највише плаши себе“

0

"Последња два петка у Србији су историјска, а протести "Србија против насиља" су доказали да су Београд и Србија живи, што се није узимало здраво за готово", каже социолог Данило Мандић, предавач на Универзитету Харвард.

– Многима је деловало да је у српском друштву готово са покретом против корупције, насиља, дивљаштва, а сада се испоставило да то није тачно – рекао је он у емисији „Иза вести“.

Фото: RTS printscreen

– Народ је преживео све – Милошевића, санкције, хиперинфлацију, ратове, бомбардовање, агресију НАТО – преживеће и једног рециклираног шешељевца – казао је Мандић за Н1.

Према његовим речима, протести „Србија против насиља“ су једна фаза друштвеног покрета, који се крећу у фазама мобилизација и демобилизације.

Наводи и да „кључан моменат“ представља појава такозваних „елитних пребега“ из самог режима.

– Структурално, кад брод крене да тоне ове „Зоране Михајловић“ и „Драгани Шормази“ и све то што бежи, ја мислим да је то разлог за панику из перспективе режима, а из перспективе друштвеног покрета и опозиције, мислим да то треба да се оберучке прихвати и слави – рекао је Мандић.

Говори и да режими попут овог у Србији „сами себе угрожавају“ из броних разлога, од којих је један – негативна селекција, односно промоција кадрова на основу лојалности.

– Социолошки, председник Вучић би требало да се највише плаши самог себе – рекао је Мандић.

Говорећи о „контрамитингу“ који организује власт, Мандић је рекао да тај скуп служи буђењу гнева, реснетимана и гнева.

Навео је да је филозофкиња Хана Арент разликовала појам руље од појма народа, и рекао да „они који мисле да треба да буду руља, треба да дођу у петак (на митинг који организује власт)“, а они који мисле да Србији треба народ – да дођу у суботу, на протест „Србија против насиља“.