Прочитај ми чланак

Вучић без блама о КиМ: Морамо да платимо цену пораза од НАТО! Кажу да сам пицоусти

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је најтеже и најкомпликованије питање за нас у овом тренутку питање Косова и Метохије.

Он је рекао да је Србија добила агенду састанка у Вашингтону 3. септембра која има само једну проблематичну тачку за српску страну, али није сигуран да ће се на томе зауставити.

„Ја нисам сигуран да ће то на томе да се заустави. Нажалост, мој политички нос неретко је добро осећао различите врсте могућих изненађења, замки и свега другог“, рекао је Вучић.

Он је рекао да албански званичници говоре стално да иду на преговоре „по признање“.

„Очекујем изненађења, одмах да вам кажем. Не либим се да то кажем, а извинићу се америчкој администрацији ако га не буде“, рекао је он.

Вучић је напоменуо да је председник САД Доналд Трамп и раније говорио да је питање „међусобног признања“ тема дијалога Београда и Приштине и додао да ће у САД и пред међународном заједницом „једина тема бити међусобно признање“.

„Да ми је глава на пању или пред каквим год да смо изазовима, ми ћемо чувати наше националне интересе“, напоменуо је он.

Вучић је за телевизију Пинк рекао да је победник у сукобу 1999. године био НАТО, те да Србија није добро реаговала ни на погром 2004. година на Косову и Метохији, као ни на проглашење независности Косова.

„Највећи наш проблем је што се ми правимо да се ништа није догодило, морамо да платимо огромну цену свих тих пораза“, рекао је он.

Вучић је рекао да је састанак заказан за 3. септембар, а ако америчка страна буде задовољна биће одржан састанак и 4. септембра на највишем нивоу.

„Волео бих када би агенда била онаква каква нам је јављена из Вашингтона, али плашим се изненађења и бринем се да је тај мој страх оправдан“, напоменуо је Вучић.

Како је рекао, бави се темама од пре 10-12 година, јер покушава да исправи грешке које је тадашња српска власт направила.

„Немам трему, имам искрени страх, али то не значи да нећу да се борим свом снагом и свим срцем“, рекао је он пред пут у Вашингтон.

Вучић је рекао да за разлику од оних који говоре „лако ћемо“, он ће се сигурно више борити.

Додао је да му је много важно шта људи који живе на Косову и Метохији мисле, те да „нема бојазан да каже истину у лице онима који су земљу уништили и немају ниједну идеју осим срушити Вучића“.

Вучић је рекао да ако би прихватио да ће бити изненађења, верује да би био први Србин који би имао билатерални сусрет са Трампом.

„Пошто мислим да знам шта може да буде садржај тог изненађења, јер то осећам, а не зато што имам податке, пре ће бити да ћу то да одбијем и да до тог сусрета неће доћи“, рекао је он.

„Ми почињемо у 10 сати ујутру по источном америчком времену са преговорима и разговоирма о економији, ту се можемо договорити са Приштином за три, четири или пет сати, а онда имамо наставак, а ја чекам шта ће бити на наставку“, подвукао је Вучић.

„Честитаћу било коме ко победи у Црној Гори“

„Што се региона тиче, морате да разумете да смо ми од Берлинског конгреса изложени притисцима“, рекао је Вучић.

Додао је да нису случајно „прављене разне ствари“ у Македонији, на Косову и Метохији и у Црној Гори.

Вучић је рекао да ће било коме ко победи на изборима у Црној Гори честитати, те да ће бити уз српски народ.

Вучић: Једина тема у Вашингтону међусобно признање

Имам страх, очекујем изненађење, али сви људи у Србији знају – једина тема у Америци ће бити међусобоно признање. У Европи ће то на крају бити, а до тада ће говорити о нормализацији односа. Ко год вам каже другачије, он купује време, лаже свој народ и обмањује људе – рекао је Вучић о састанку с Косовом у Вашингтону 4. септембра где ће присуствовати и, како је најављено, Доналд Трамп користећи термин „спремају нам се политичке олује“.

„За нас је увек помирљивије када говоримо са Трамповом администрацијом, а не са неким другим из америчке администрације“, гостујући на Пинку 54 минута.

– Од њих све зависи. Ми смо добили званичну агенду и у њој је једна тачка која је за нас била проблематична и коју нисмо могли да прихватимо. Нисам сигуран да ће то на томе да се заустави. Нажалост, мој политички ‘нос’ неретко је добро осећао различите врсте и могућих изненађење и замки. Пошто мислим да знам шта може да буде садржај тог изненађења, то осећам, али немам податке, пре ће бити да ћу то да одбијем, па до тог сусрета неће доћи – навео је Вучић.

Па наставак.

– Србима ћемо да дамо европску перспективу и кредите. Хвала, кредити нам нису потребни, а паре да нам поклањају, нити су спремни, нити хоће. Ни једни, ни други. Ниједна земља није помогла привреди као Србија, први пут ће Србија бити изнад европског просека по нивоу незапослености. Србија је на историјском минимуму. Први пут ће Србија бити на нивоу изнад европског просека по стопи незапослености. Очекујем да падне испод 7,5 посто за други квартал. То се десило зато што су наше мере биле паметно осмишљене – казао је Вучић.

Или је можда то зато што годишње из наше земље одлази око 50.000 људи.

– Пензионери ће имати очување и редовност пензија, али не само то, пензионери ће имати и повећање пензија. Пензионери могу да буду мирни, задовољни.

Поновио је, и то не безначајна…

Преседник је најавио да ће од понедељка Србија званично имати мању стопу незапослености него већина у Европи и додао да ће онај ко је паметан честитати.

– Сем Србије и Хрватске нема ниједне земље у окружењу којој се процењује раст у другом кварталу – рекао је Вучић.

А потом стари вокабулар Вучића, уз речи да су медији у Србији „слободни“?!

– И мени говоре да сам педер, пицоусти… А Хрвати да сам најгори четник – речи су председника Србије.

Затим о фабрикама где су плате око 30.000 динара…

– Где год пођете по Србији, и погледате, све фабрике сам ја отварао. Идете путевима и гледате у те фабрике – већ је био изнервиран Вучић у 45. минуту гостовања на Пинку..

Председник се и осврнуо на оне који сматрају да су његови снови и циљеви мегаломанија.

– Мегаломанија у изградњи путева, аутопутева, канализације, водовода, то је друштво Србије. Мегаломанија је то што сам рекао да ћемо 2025. да имамо просечну плату 900 евра и 430 до 440 евра пензију. Ја верујем у то – рекао је Вучић.