Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ БЕЗ БЛАМА: Јака ствар што су Ракић и Радоичић с Пецолијем на јахти!

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за њега изненађујућа вест одлука америчког председника да именује актуелног америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног председничког изасланика за преговоре Београда и Приштине и најавио да ће у току дана имати телефонски разговор са њим.

Након састанка са представницима Српске листе у Београду, Вучић је рекао да се преговори Београда и Приштине већ одвијају под окриљем Европске уније и да је специјални изасланик био Метју Палмер.

Фото: Н.С.

„Амерички председник Доналд Трамп је сада поставио новог човека и ја одмах данас имам разговор са Гренелом. Он је, наравно, озбиљан човек од поверења Трампа и видећемо у којем ће смеру то да иде“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија „не изражава незадовољство“ дијалогом под окриљем ЕУ.

Председник САД Доналд Трамп именовао је раније Ричарда Гренела, актуелног америчког амбасадора у Немачкој, за специјалног председничког изасланика за преговоре Београда и Приштине, саопштено је из Беле куће.

Председник Вучић позвао је све Србе да на парламентарним изборима на Косову изађу на изборе и гласају за Српску листу наводећи да је то питање „нашег опстанка, јединства и будућности на Косову и Метохији“.

Вучић је новинарима након састанка са представницима Српске листе у Председништву Србије казао да се у предизборној кампањи водила, како је Вучић оценио, „брутална кампања против Српске листе“ коју су водили представници свих великих албанских партија и „проналазили своје приватне Србе“.

Он је рекао и да су косовске власти забраниле улазак на Косово свима који су хтели да дођу да подржавају Српску листу, док су у кампањи албанских партија учествовали страни политичари:

„Стефан Шварц да подржи (Аљбина) Куртија, да немачки социјалдемократа подржава ‘Велику Албанију’ и онај Витекер, Американац, ко год да је и шта год да је, да подржава (Кадрија) Веселија, а ми нисмо могли да подржимо Српску листу“.

Додао је и да су због нарушавања изборне воље двојица Срба из Клокота „добила 30 дана притвора због нарушавања изборне воље… ваљда зато што нису Срби који се додворавају свим албанским партијама“, изјавио је Вучић.

Пошто је на Косову забрањен ТВ-спот Српске листе, навео је да је Изборни панел за жалбе и представке донео одлуку да се изрекне казна од 30.000 евра чиме су „опљачкали Српску листу“.

Вучић је додао да је Српска листа била представљена као „монструм листа“ и навео да су „од Албанаца на Косову, до многих у Београду, сви све време водили кампању против Српске листе“.

„Оптуживали су њих, некад и мене с њима, за било шта или за све везано за Оливера Ивановића. Износили су најгнусније лажи мислећи да ћемо бежати од те теме“, рекао је Вучић.

„Забранили су и гласање са српским документима што никад раније ње био случај, рекли да ОЕБС неће моћи да контролише писма која долазе ван Косова, рачунајући да могу да манипулишу. Све је ово, народе српски на Косову и Метохији, више него довољан разлог да се подржи Српска листа јер је то питање опстанка српског народа на Косову и Метохији“, изјавио је Вучић.

„Јака ствар што су Ракић и Радоичић на фотографији с Пацолијем“

Председник Србије изјавио је да је то што се на фотографији коју је објавио истраживачки портал КРИК види састанак на којем су председник Српске листе Горан Ракић, контроверзни бизнисмен са Косова Милан Радоичић и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли „јака ствар“, те да је нормално да се разговара и да мора да се разговара.

„Је л’ то Колумбо открио Америку, то што неко разговара са Пацолијем, са Харадинајом? Разговарали су сто пута. Јака ствар колико пута смо Дачић и ја разговрали са Пацолијем, то је нормално, морате да разговарате“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је рекао да ни Ракић, ни Радоичић нису рекли да Србија „призна Косово и да се тако понаша“, а да је Рада Трајковић „икона независних медија и Један од пет милиона“, директно признала Косово и „у споту и у свом обраћању“.

Вучић је казао и да је БИРН тај који је поднео жалбу на спот Српске листе „Кад Србија зове, ја дајем свој глас“ и да има доказ за то, а да он „није рекао ниједну ружну реч“.

„Зашто морају сви да лажу, кад немате аргументе, морате да говорите неистину? Питам је ли БИРН поднео или није, а да ни реч не кажем“, рекао је Вучић.

Казао је да га косовски функционери спомињу зато што је Србија важна, као и да му не смета што га нападају, те да то показује колико брину о позицији Србије, чак више него у времену када су „добили формалну независност“.

„Циљ неких Срба да ослабе Србију на Косову“

Александар Вучић оценио је да је циљ „многих из Квинте, свих албанских политичких структура и неких Срба“ да ослабе Србију на Косову и Метохији и у целини, као и њену позицију у разговорима са Албанцима о будућности Косова.

Критикујући Србе на Косову који су у кампањи за изборе 6. октобра наводили да живе у „најмлађој држави на свету“, Вучић је казао да за разлику од њих, „ми немамо ни новију ни старију, већ само једну отаџбину“.

„Хоћемо да предупредимо оно што се дешавало у Републици Српској Крајини и Републици Српској, прво су уносили раздор међу тамошњим Србима па онда измедју њих и Београда. Ово је питање нашег опстанка, јединства, будућности на Косову и Метохији. Ово је веће и важније питање од мене и од сваког од ових кандидата“, рекао је Вучић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!