Прочитај ми чланак

Вучић бесан: Народна странка и Алексић траже забрану таблоида због убиства деце

0

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић оценио је данас да је код масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду "цео систем заказао" јер ништа није предузето ни четири године после талачке ситуације у средњој школи у Великој Плани, нити је усвојен "Алексин закон" о вршњачком насиљу.

„Одговоран сам и лично као посланик опозиције, јер нисам довољно говорио о томе, и сви из опозиције смо такође одговорни. Нема ничега важнијег од тога да се говори о стварима које би могле да предупреде овакву несрећу“, рекао је Алексић новинарима у Скупштини Србије.

Како је пренела Народна странка у саопштењу, Алексић је рекао да се нико не сме ослањати на срећу и надати се да се нешто неће догодити, већ да систем мора да функционише.

„Да ли смо морали да чекамо децу која се више никада неће пробудити да бисмо се ми пробудили“, упитао је он.

Алексић је подсетио да је у Великој Плани пре четири године у Економско-угоститељску школу „Вук Караџић“ упао нападач наоружан аутоматском пушком и бомбом и држао је ученике једног одељења као таоце, а трагедија је спречена захваљујући присебности професора физичког, који је нападача разоружао и везао.

„Шта смо као држава и друштво од тада урадили да се спрече овакви догађаји? Нисмо ништа. До данас није усвојен ни ‘Алексин закон’ и за то смо сви криви и то говорим и као родитељ“, оценио је Алексић.

Шеф посланичке групе Народне странке је оценио да су за незапамћену трагедију у београдској основној школи „одговорни породица, школа и цело друштво“.

„Дете које је јуче починило злочин је месец дана било само са својим црним мислима и патило, а да то нико није приметио. Дечак је на крају пуцао у своје другаре и у Србију“, казао је он.

Алексић је навео да је министар просвете Бранко Ружић казао да је било пријава за вршњачко насиље везано за нападача, али да је била „само расечена усна“.

„Насиље није само физичко, јер и вербално насиље може бити теже од физичког. Запањујуће је да никоме од људи који држе апсолутну власт није пало на памет да сноси одговорност, али биће времена да говоримо о одговорности када прођу дани жалости, као и о РЕМ-у и емитовању ријалитија у којима се промовише насиље. Несхватљиво је, такође, да данас није дан жалости“, додао је Алексић.

Он је упитао да ли је „преча изградња стадиона и кула“ од повећања буџета за школе како би могле да запосле више педагога, психолога и логопеда.

„Закон о образовању је потпуно везао руке наставницима који су немоћни да се супротставе насиљу. Живим у Трстенику, где су ученици који су малтретирали професорку враћени у школу, а директор школе је поднео оставку“, рекао је Алексић.

Посланица Народне странке Славица Радовановић оценила је да је држава раније требало да предузме мере, а једна од мера је и стална едукација деце о опасностима и последицама вршњачког насиља.

„Недовољна је и едукација људи који имају оружје. Деца не би требало да знају да у њиховој кући има оружја, а никако не би смела да имају приступ оружју и да иду у стрељану. У школама је потребна обука за случајеве талачких ситуација. Неопходно је увести и бесплатну телефонску линију за жртве насиља над децом“, рекла је она.

Радовановић, која је потпредседница Одбора Скупштине Србије за права детета, рекла је да тај одбор није одржао ниједну седницу од конституисања актуелног сазива парламента, и додала да је више пута замолила председника одбора и скупштине Владимира Орлића да закаже седницу на којој би једна од тема била насиље над децом, али да није добила одговор.

Посланица Народне странке Марина Липовац Танасковић рекла је да се деца не рађају с мржњом и да „чисто сумња да родитељи подстичу мржњу у породици“.

„Мржња потиче од друштва и од тога шта им пласирамо у медијима и на друштвеним мрежама, све их то подстиче на мржњу“, рекла је Липовац Танасковић.