Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ АМИНОВАО Влада дала још 2,5 милиона евра из буџета за помоћ СПЦ

0

Влада Србије је донела одлуку да из текуће буџетске резерве издвоји близу 2,5 милиона евра као “финансијску помоћ” за Српску православну цркву, односно три православне епархије у Крагујевцу, Нишу и Босанском Петровцу. Судећи по решењима објављеним у Службеном гласнику и првобитном плану, део тог новца био је намењен спречавању и ублажавању последница ковида 19

Годинама уназад Влада Србије у милионским износима помаже СПЦ, што редовним давањима, што ванредно, кроз издвајање новца из текуће буџетске резерве. Овог пута, на седници одржаној 27. маја, случајно на дан почетка Синода и избора митрополита и владика, одлучила је да Цркви уплати 289,3 милиона динара или 2,46 милиона евра из буџетске резерве.

Реч је о укупној суми, која је издвојена за три православне епархије. На овај начин Православна епархија Шумадијска у Крагујевцу добила је из државног буџета 88,6 милиона динара, Православна епархија Нишка 141,6 милиона динара, док је Православној епархији Бихаћко-Петровачкој уплаћено 59,1 миллион динара.

Оно што, међутим, додатно упада у очи што су ти милионски износи издвојени са разделе која је, између осталог, намењена превенцији и ублажавању последица корона епидемије због чега су привреда и народ упали у финансијску кризу.

У образложењу је наведено да се тај новац уплаћује у виду донације као “финансијска помоћ”, што је само једно од оправдања за помоћ Цркви. Влада Србије до сада је уплаћивала средства СПЦ уз различита оправдања – ради помоћи за изградњу или обнову манастира, за уређење платоа, због “тешке ситуације” и слично.

Колико су велики износи које добија Српска православна црква, посведочио је и председник Србије Александар Вучић, који је крајем 2020. изјавио да је само у последње три и по године држава за изградњу Храма Светог Саве издвојила најмање 43 милиона евра (а при том је држава Русија на себе преузела огроман део финансирања изградње Храма).

Новцем који Вучић издваја за Храм Светог Саве из буџета Србије директно располажу његов главни човек од поверења, тренутно министар спољних послова Никола Селаковић и викарни епископ Стефан Шарић близак Селаковићу и актуелном режиму, али и бројним естрадним личностима (као Цецин духовник и велики пријатељ иде на спортске мечеве Вељка Ражнатовића да му да подршку).

Почетком јула 2020. године Влада ( и Вучић) је прво донела одлуку да из буџетске резерве исплати милијарду динара (око 8,5 милиона евра) за радове на Храму, да би само недељу дана касније за исте намене из буџетских резерви издвојила још 200 милиона динара или 1,7 милиона евра.

Ипак, одлука о до сада највећој донацији Цркви икада донета је у априлу 2020. године (када су верници стављени у карантин и широм Србије су затворене цркве на Велики петак, велику суботу, Васкрс), а тих дана је за завршетак изградње Храма Вучић (преко Владе) великодушно издвојио чак 14,5 милиона евра, док је у марту 2019. издвојено 10 милиона евра за наставак изградње Храма Светог Саве.

Међутим, и то је само део новца који се из буџета Србије издваја за Цркву, а којим директно руководе владика Стефан Шарић и Никола Селаковић.

За храмове у Шведској, Хрватској, Мађарској, БиХ…

Тако је на пример, Влада у јулу 2019. одборила донацију СПЦ од 59,1 милион динара или око 500.000 евра и то ради обнове Храма Свете Тројице у Мостару.

Почетком маја 2019. године из буџета је уплаћена и дотација од 12 милиона динара, а ради помоћи за изградњу манастира СПЦ у Шведској, а на истој седници одобрена је и уплата 18 милиона динара Цркви ради помоћи за завршетак радова на Музеју Епархије будимске у Сентандреји, у Мађарској.

У истом месецу на седници Владе одлучено је да се са око 234.000 евра помогне Епархија горњокарловачка у Хрватској и то због извођења радова на изградњи и уређењу православног храма у Вргинмосту.

Влада је из буџета донације СПЦ-у уплаћивала и током 2018. године, када јој је, како је саопштено, због „тешке ситуације“ уплаћено око милион евра.

Осим за СПЦ, држава из буџета издваја новац за све цркве и верске заједнице у Србији. Према истраживању Инсајдера, од 2002. до почетка 2017. на име донација и помоћи је укупно уплаћено око 90 милиона евра из буџета.