Прочитај ми чланак

ВУЧЕВИЋ ВЕСИЋЕВОМ СТОПАМА: Најавио „Нови Сад на води“ од 500.000.000 евра!

0

Нови Сад на води - тим речима могао би се описати пројекат који најављује СНС градоначелник, као инвестицију вредну скоро пола милијарде евра. Већ је познат инвеститор који је купио једну од најатрактивнијих парцела у том будућем стамбено-пословном комплексу, али још нема назнака о урбанистичком плану.

Како ће панорама града убудуће изгледати? Према најави градоначелника, бродоградилиште би ускоро могло уступити место Новом Саду на води.

„Да град коначно искористи један део који је запуштен, запарложен. Говорим пре свега о некадашњем бродоградилишту. Да тај простор – као што је радио Лондон, као што је радио Ротердам, као што је радио Њујорк и многи други градови, искористимо у једном потпуно новом смислу, да добијемо нови стамбено-пословни комплекс“, рекао је Милош Вучевић.

Инвестиција је вредна више од 400 милиона евра, а радови ће почети 2020, каже Вучевић.

У реду, али то није довољно информација, одговара струка.

„Најава инвестирања није проблематична. Оно што јесте у овом тренутку проблематично је то што сви ми – и стучна јавност и сви остали – имамо јако мало информација о томе шта ће се тамо радити“, каже Слободан Јовић из Друштва архитеката Новог Сада.

О томе се јавно не расправља и то забрињава, порука је из Друштва архитеката. Локација бродоградилишта једна је од најатрактивнијих у граду и од јавног је интереса питање шта ће ту да бити изграђено.

„Можемо очекивати једно луксузно насеље, нови садржај, паркове, део пословног садржаја… Све оно што је на струци да каже како га треба урбанистички дефинисати“, каже Вучевић.

А за струку је проблематично управо то што План детаљне регулације за овај део града још не постоји, док је име инвеститора познато.

„Конкретно је само питање тога колико ће град дозволити инвеститору да максимизира свој интерес. Још не постоји ни најава да ће се тај план реализовати. Управо је то сада тренутак да на неки начин и будућег инвестора и град позовемо да то отворе за јавност, да не буде читава процедура да на крају то сазнамо преко билборда“, рекао је Јовић.

А преко података из катастра сазнајемо да је парцелу на којој је бродоградилиште на време обезбедио инвеститор који гради и на другим атрактивним локацијама – Галенс. Та компанија на парцели има право коришћења, а власник је објеката који се на њој налазе.

О томе шта планирају да граде на овој парцели, у Галенсу не желе да говоре. Занимало их је зашто то питање постављамо баш њима када градоначелник, кажу, није спомињао инвеститоре поименце. Ипак, у ранијем неформалном разговору, представници те компаније напоменули су нам да за овај део града имају велике планове, нарочито када буде завршен четврти мост који се најављује.

Ањега је, као идеју, прошлог лета кандидовао градоначелник Милош Вучевић. Сада најављује још један мост – пешачко-бициклистички који би спојио Кеј са Петроварадинском тврђавом, за шта до краја године очекује идејно решење. Још пре децениију за идејни пројекат дугачијег моста на истој локацији, Град је издвојио више од 120 милиона динара. Да ли се и зашто од тога одустало, није познато.