Прочитај ми чланак

Вучевић се бесрамно „правда“: То је лаж, не шаљемо оружје Украјини

0

Министар одбране Милош Вучевић демантовао је сазнања Ројтерса да је Србија пристала да испоручи оружје Кијеву или га је већ испоручила.

„Више од десет пута смо демантовали те неистине и ево, учинићемо то опет. Србија није продавала, нити ће, оружје украјинској нити руској страни, нити земљама у окружењу тог конфликта. Некоме је очигледно циљ да увуче Србију у тај сукоб али ми се доследно држимо наше утврђене политике“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао и да наша држава, продаје оружје трећим странама, које немају никакве везе са ратом у Украјини.

„Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле и узусе пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено на ту тему су неистините спекулације“, рекао је он.

Подсећамо, Србија, иначе једина држава у Европи која је одбила да уведе санкције Русији због инвазије на Украјину, пристала је да испоручи оружје Кијеву или га је тамо већ послала, наводи се у поверљивом документу Пентагона у који је агенција Ројтерс имала увид.

Такође је наведено да је Србија одбила да пружи обуку украјинским снагама, али и да има политичку вољу и војну способност да у будућности обезбеди оружје Украјини.