Прочитај ми чланак

Вучевић извисио због рата Андреја Вучића и Стефановића

0

Упркос свим најавама да му се смеши премијерска функција или макар министраска фотеља због партијских заслуга, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је и у трећем дељењу страначких карата остао исто што и у прва два изборна круга – "само" градоначеник. Мада је из централе СНС образложено да му је ово својеврсна награда "због осам година успешног вођења другог по величини града у Србији и препород Новог Сада у сваком погледу", а он сам званично изјавио да је "поносан што је први човек у историји од 272 године Града Новог Сада који је трећи пут изабран за градоначелника", закулисне приче тврде другачије.

У прилог томе да је Вучевић до задњег дана био уверен да ће овај пут заиста аванзовати говори и чињеница да је на свим разговорима са коалиционим партнерима на локалном нивоу у Градској кући поред Вучевића седео и Милан Ђурић, други на листи одборника СНС, који је месецима уназад виђан као човек који ће преузети руковођење градом уместо њега. Међутим, свега два дана пре седнице Скупштине града и именовања новог/старог градоначелника, из Београда је стигла директива да свако остаје ту где јесте, упркос обећањима и надањима. Као и на претходним изборима, чини се да је Вучевић и овај пут прошао као “колатерална штета” међуљудских односа у самом врху СНС, на релацији Андреј Вучић и Небојша Стефановић.

“После избора 2016. Андреј Вучић, који је заправо неформални први човек СНС за Војводину и све послове које овде имају му је лично обећао да ће бити премијер. Колико су та уверења била чврста говори и то да је Вучевић својевремено чак организовао и прославу тим поводом, али је у задњем моменту та функција дата Ани Брнабић. Овај пут је очекивао да се та “неправда” исправи, а његова очекивања су била да буде премијер или “у најгорем случају” председник Владе Војводине. “Сигнали” који су стизали из Београда су његова надања заиста и поткрепљивали, међутим, опет је у задњем моменту преломио однос Андреја Вучића и Небојше Стефановића, који је још био додатно огорчен због смене “његовог човека” Милорада Шушњића са места начелника новосадске полиције”, каже извор Нова.рс. Он такође каже да је Вучевићу, као утешна награда, понуђено место председника Скупштине Србије, али је он ову козметичку функцију одбио.

“Оно што би засигурно прихватио је место министра полиције или директора БИА, али му то није понуђено”, каже наш саговорник, напомињући да је Вучевић није крио огорченост што његов труд, страначки ангажман и страствена лојалност Александру Вучићу нису адекватно награђени. Један од могућих ралога што је Вучевић остављена на положају градоначелника Новог Сада поједини опозициони политичари објашњавају и тиме да је остављен како би “истерао причу о Новом Саду на води до краја”. Наиме, овај мегаломански пројекат копманије Галенс, која је за Вучевићевог мандата, постала апсолутни власник најатрактивнијих и најскупљих парцела и зграда у Новом Саду, наилази на велики отпор и бројне контраверзе. Да би се овај пројекат, који подразумева и “улазак” 500 метара у корито Дунава, успео реализовати, неопходна је спрега свих институција, од републички, покрајинских, па до градских, где управо Вучевић треба “да затвори круг”, издејствујући дозволе и сагласност градских управа, као и ад хок измене генералног урбанистичког плана.

“Коруптивне активности Андреја Вучића, не искључиво, али доминантно су везани за грађевинарство и станоградњу у Новом Саду. Он и Милош Вучевић највише погодују компанији Галенс”, сматра Бора Новаковић, истичући да је овај уходан систем већ разрађен.

“Први је пример Пупинове палате која се налази у строгом центру града. Парцелу је прво купила компанија Галенс. Потом је градоначелник дозволио повећање спратности тако да се од првобитно планираних 18.000 м2, гради зградурина од 31.000 м2. Дакле, увећали су квадратуру за 13.000 м2”, рачунајући да је Галнс само на овој згради приходовао 25 милиона евра. По истом принципу припрема се терен и за Нови Сад на води. Компанија Галенс је купила Бродоградилиште, након чега су градске власти, на челу са Вучевићем, планом генералне регулације омогућиле да се на тој локацији гради комплекс од двадесет стратова.

“Практично, Вучевић странци треба управо ту где јесте, а интереси и финансијска добит појединаца су очигледно битнији од његових амбиција и залуга. И то је кључни разлог зашто је “награђен” трећим мандатом”, каже наш саговорник.