Прочитај ми чланак

Време је за акцију, време је за слогу: Слобода за Дејана и Дамњана!

0

До сада су захтевали да се Дејан Златановић и Дамњан Кнежевић ослободе:

– Колеге новинари из Удружења новинара Србије (УНС), синдиката новинара и из патриотских алтернативних медија, као што је и Србин.инфо ухапшеног Златановића (колеге попут Михаила Меденице, Миодрага Зарковића, Игора Маринковића…)

– Интелектуалци из патриотског дела опозиције (Слободан Антонић, Мило Ломпар, Владимир Димитријевић, Дејан Мировић, Александар Павић, Ђорђе Вукадиновић, Бранимир Несторовић, Драгомир Анђелковић…), глумица Љиљана Богдановић…

– Све странке патриотског дела опозиције (Двери, Нови ДСС, Заветници, ПОКС, Живим за Србију…) и већина патриотских и православних покрета и удружења (Покрет за одбрану Косова и Метохије, Лекари и родитељи за науку и етику, Савез православних жена…)

– Из проевропског дела опозиције функционери Народне странке, Демократске странке и Сава Манојловића (њихови захтеви усмерени су пре свега на ослобађање Златановића)

Скоро сви који траже да се ухапшени ослободе, били су на протесту 15. фебруара. Вук Јеремић изјавио је да је Народна странка подржала протест и да су њени представници дошли на протест на позив професора Ломпара.

Формално-правно организатор протеста на Сретење био је проф. др Дејан Мировић који је два пута рекао да је он организатор протеста и позвао власт да га упахси или да пусти Златановића и Кнежевића, а премијерка Ана Брнабић након тога изјавила је да ,,не зна у овом тренутку ко стоји иза недавног протеста испред Председништва”, али је она ,,прилично сигурна и верује да ће то сазнати у блиској будућности”. Зато што премијерка гледа РТС. У вестима РТС-а не помињу се ни имена ухапшених, а камоли да је међу њима колега новинар и да колеге са РТС-а траже да се ослободи новинар.

Саопштење Удружења новинара Србије да се Дејан Златановић ослободи нису објавили медији под контролом режима и проевропски медији. Да се ухапшени ослободе нису тражиле странке и НВО проверопског дела опозиције, осим функционера Народне стране и Демократске странке и председника покрета Крени-Промени. Борци за људска права боре се за права само оних који се залажу за улазак Србије у НАТО и продају Косова и Метохије. Тај проевропски део опозиције и НВО сектора подржава политику Александра Вучића и Ивице Дачића што се тиче продаје КиМ, што се види и по томе што подржавају режим у хапшењу родољуба који су против издаје.

У међувремену, у Скупштини Србије одржан је округли сто патриотског дела опозиције под називом ,,Српско национално питање данас” на којем су учествовали: проф. др Зоран Чворовић, проф. др Александар Липковски, проф. др Ратко Ристић, проф. др Часлав Копривица, проф. др Љиљана Чолић, проф. др Чедомир Антић, проф. др Алек Рачић, др Владимир Димитријевић, Ђорђе Вукадиновић, Драгомир Анђелковић, Бошко Обрадовић и свештеник Ненад Илић. Иако су били најављени, новинарима обезбеђење Скупштине није дозволило да присуствују округлом столу. Надамо се да ће бити још оваквих окупљања интелектуалаца и духовника.

Професор др Дејан Мировић обавестио је јавност да је у складу са законом о јавном окупљању поднео као формални организатор пријаву МУП РС за митинг 24. фебруара у 18 часова испред споменика цару Николају под насловом ,,Слобода за неправедно ухапшене: Стоп репресији”. То је прилика да у још већем броју дођемо да тражимо ослобађање ухапшених са прошлог протеста и покажемо још једном колико смо против прихватања ЕУ ултиматума у вези КиМ.

Да ли ће полиција дозволити протест 24. фебруара? Да ли ће се протест одржати и ако полиција не дозволи окупљање грађана?

Александар Вучић је након протеста и хапшења родољуба у Београду, отишао у Минхен где су НАТО државе правиле планове како да уђу у рат са Русијом. Очигледно је да је власт све ближа одлуци да прихвати француско-немачки план за КиМ и уведе санкције Русији. Дејан Златановић штрајкује грађу у затвору, његовој браћи нису дозволили да га виде, Дамњан Кнежевић је морао да добије лекарску помоћ због повреда које је задобио након хапшења, полиција је малтретирала и његове саборце и породицу, међу њима и трудну девојку и жену са малим дететом. Златановић и Кнежевић добили су по 30 дана притвора, а састанак између Вучића и Куртија заказан је 27. фебруара у Бриселу.

Време је за акцију.

Време је за слогу.

Зато, за крај да цитирам глумца Петра Божовића: „Време је да се сви Срби окупе око очувања Косова и да покажемо тај део свог патриотизма. Не смемо да трошимо време за изградњу сопственог лика и дела у тренутку кад је општа опасност. Зубе и очњаке једни другима можемо показати у мирнодопским условима. Ми смо као животиње које беже од шумског пожара. Сви сада морамо да закопамо ратне секире како бисмо сачували нашу Србију. Морамо увек да имамо као добар пример литија у Црној Гори”.