Прочитај ми чланак

Вратила се диктатура: Незапамћена цензура медија, срушен сајт „Корени“

0

vucic-670x4472-650x433

Да ли Србија постаје земља која све више наличи државама с најгорим репресивним режимима? Судећи по ономе што се догађа у последња два три дана, одговор би могао бити позитиван. У ствари, ако боље осмотримо ствари око себе, могли бисмо чак да закључимо да се Србија полако, малтене неприметно, од једне полудемократске земље трансформисала у нешто што је налик на диктатуру најгоре врсте. Истина, овде још увек не стрељају људе због исказаног политичког става или критиковања вође и његовог режима, али то се, ваљда, још не дешава само захваљујући томе што се у Србији сви труде да „гледају своја посла“ и да „не гурају нос тамо где му није место“.

Страх је завладао свуда, а на првом месту међу новинарима. У медијској сфери у Србији одавно постоји значајан степен аутоцензуре. Новинари се у овој сиротој земљи прилагођавају жељама владајућег режима и врло лако мењају ону оријентацију која са истинитим и поштеним извештавањем имају мало тога заједничког. Па шта да раде, рећи ће неко, морају да чувају хлеб. Има да пишу онако како газде желе, а не онако како они виде одређене ствари. Уосталом, у Србији је сасвим нормално да слуга веже коња тамо где му газда каже, па макар цркао и коњ и газда и сав остали свет заједно с њима.

Сви опресивни режими најпре заседну на извор информација и тамо пропуштају само оне вести које им иду у прилог. Одатле ефикасно контролишу своје политичке противнике, „слободне аналитичаре“ и критичаре сваке врсте. Истина, данас постоје алтернативни видови информисања, какав је интернет, где се никако не може стати на сам „извор“, јер ту „вода“ избија на површину разуђено, са свих страна. Али, они најопресивнији режими имају и за то лека, оду дубоко „под земљу“ и тамо запуше било какав доток информација. Отуда, чини се, мало је оних који би се у Србији зачудили уколико би вођа, колико сутра, донео одлуку да се, у име „измене свести код Срба“ забрани интернет; као ретроградни изум који квари људе и омета велике вођине планове за инсталирање „новог српског човека“.

Атак на портал „Корени“

suspend1

У току јучерашњег дана велики број интернет портала, блогова, Фејсбук профила и Јутјуб видео клипова – у којима се на шаљив, па и поспрдан, начин коментарисао Вучићев одлазак у Фекетић са спремљеним РТС камерама – једноставно је угашен, блокиран или уклоњен с интернета; изгледа, налогом који је упућен из највиших политичких кругова у земљи.

Портал Николе Јанића, дугогодишњег председника Српског савеза у Шведској, прексиноћ је током целе ноћи и готово целог следећег дана био недоступан, јер је сервер „пао“. А пао је, како је објаснио провајдер, због масовних хакерских удара. Јуче, негде око поднева, сајт www.корени.рс је на кратко „прорадио“ и био је (онлине) доступан неких два до три часа. У том времену, на портал Корени постављена су два или три нова чланка. Уз то, угнежден је и видео са Вимеа, под насловом „Супермен у Фекетићу“, онај исти којег је и сам Вучић, када је схватио да никако не може да га потпуно блокира, синоћ поставио на свом Фацебоок профилу хттп://x2т.цом/корени.

Након тога, портал Корени поново је блокиран. Негде од три сата поподне портал Корени опет је затворен и сервер није одговарао. Власник Корена је претпостављао да су се хакерски напади обновили, те да ће након тога сајт поново бити враћен у редовно стање. Али, синоћ, негде око 10 сати, на сајту се појавило обавештење да је портал www.корени.рс „суспендован“, а од власника портала тражило се да се под хитно јави провајдеру (односно власнику сервера на којем се сајт Корени налази). Власник и уредништво Корена покушавали су да ступе у контакт са веб хостинг менаџментом, на чијем серверу се www.корени.рс налазе, али током прошле ноћи то им није пошло за руком. Ипак, данас око поднева добијена је информација да је сајт www.корени.рс морао бити суспендован из “безбедносних разлога. Наиме, хакерски напади су се толико појачали да није било другог начина да се портал Корени заштити, сем да се опет искључи са интернета.

Дакле, сада је постало поприлично јасно да је оне „хакерске упаде“ организовао неко коме је у интересу да спречи да се шаљиви прилози о њиховом лидеру појављују на интернету. А ко би то могао бити? Сигурно не они којима иде у прилог да се ППВ изложи подсмеху због свог саморекламерства и коришћења РТС-а за личну промоцију. Зна се, ако неко некоме нешто уистину жели да помогне, тај то тада (никада) не оглашава на велика звона. Отуда, више је него јасно да су се „интернет војници“ размилели како би блокирали портале, блогове, Фејсбук профиле, Јутјуб видео прилоге – чак су их негде и потпуно брисали (уништавали) – а наредбу за такве ИТ активности могли су да издају само они који имају моћ и батину којом могу да ударе чак и по интернету. А који би то „силници“ могли да буду? Па зна се, они који данас владају Србијом, рекло би се, онако како им се прохте.

 

Извор: Корени