Прочитај ми чланак

Володин: Американци присиљавају европске државе да финансирају кијевски режим

0

Председник Думе Вјачеслав Володин оптужио је Сједињене Америчке Државе да присиљавају друге земље да финансирају Кијев, док они значајно мање новца троше у те сврхе.

„Вашингтон је још једном показао да је основни принцип његове политике да користи друге земље како би постигао своје интересе. Американци присиљавају европске државе да финансирају кијевски режим. Међутим, како се испоставило, Америка има значајно мање трошкова од осталих“, написао је он на Телеграму.

Према речима Володина, Сједињене Државе су на 12. месту по потрошњи у циљу подршке Украјини, њени трошкови су 0,37 одсто бруто домаћег производа (БДП). Притом, Пољска троши 2,10 одсто БДП-а, затим следе Естонија, Летонија, Чешка, Литванија, Словачка, Бугарска, Малта, Норвешка, Румунија и Кипар.

Осим тога, земље Европске уније сносе додатне трошкове због антируских санкција које су као бумеранг погодиле њихову економију. Тако је општи обим подршке европској енергетици износио 571 милијарду евра. Немачку је то коштало 7,2 одсто БДП-а, нагласио је Володин.

„Лидери Европске уније, настављајући да испоручују оружје Кијеву, делују упркос националним интересима на рачун својих грађана“, закључио је он.

Како је више пута подвлачио председник Русије Владимир Путин, Русија не жели да распламса конфликт у Украјини, већ да га оконча. Међутим, западне земље стално говоре о потреби да се наставе сукоби, јачају испоруке оружја и обучавају украјинске војнике на својој територији. У Москви су више пута изјављивали да западна војна помоћ не обећава Украјини ништа добро и само одлаже сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета за руску војску, преноси Спутњик.