Прочитај ми чланак

Војска Србије није оперативно употребљива

0

Новица Антић: „Због кадровских недостатака у овом тренутку имамо такву попуну да српска војска није оперативно употребљива”

Новица Антић из Војног синдиката Србије изјавио је у емисији Дан уживо да „због кадровских недостатака у овом тренутку имамо такву попуну да нама војска није оперативно употребљива“.

Подсетимо, према званично доступним подацима Министарства одбране, од почетка 2022. године, до данас, Војска Србије остала је без 47 официра и 24 подофицира, док је у службу примљено свега 19 старешина, то је саопштио Војни синдикат Србије. Министарство одбране оценило је да је циљ таквих саопштења да у јавност покушају да унесу немир неистинама о способности одбране земље.

„Реторика Министарства одбране је последњих година свима нама јасна, кад год неко нешто изнесе што њима није по вољи или покуша да разоткрије њихов незаконити рад и сву штету коју су причинили систему одбране и  Војсци Србије. Подаци које је изнео Војни синдикат у саопштењу су утемељени на званичним подацима које свако може да провери на званичном сајту Министарства одбране, тамо постоји рубрика ‘Службени лист’ , и када уђете у њу, саберете све – добићете ове податке“, напомиње Антић.

Према његовим речима, у тим подацима може се видети ко је све напустио Војску Србије, по имену и презимену, као и по његовом чину који је имао.

„Ти подаци нису злонамерни, већ су усмерени са циљем да Војни синдикат Србије изврши узбуњивање јавности, о заиста озбиљном кадровском проблему и кризи које у овом тренутку потреса систем одбране. На то указујемо годинама уназад, а сада смо дошлу ‘ у црвено’. Војска има заиста озбиљан проблем… Ми у овом тренутку имамо такву попуну (војног кадра) да нама војска није оперативно употребљива“, додаје Антић.

Појашњава да то значи да „ниједна јединица наше војске не може самостално да изврши своје задатке и оно што је њена уставна улога“.

„У наредних три до пет година, имаћемо драстично велики одлив кадра из Војске Србије зато што смо ми стара војска, и велики број професионалних старешина ће у том периоду имати услове за одлазак у пензију. Ми већ сада имамо ситуацију да се одређеним високим војним руководиоцима и старешинама одлуком председника или министра одбране продужи радни однос у војсци, за период до две године, и сама та чињеница показује да ми немамо кадар који ће управљати Војском Србије“, указује председник Војног синдиката Србије.

Упркос тврдњама Министарства одбране, он и даље остаје при ставу да због броја људи Војска Србије не може да задовољи основне формацијске потребе.

„Имамо лош одзив људи на конкурсе, и када дођу у војску схвате да то није заправо занимање за које су се они определили, јер раде много послова који нису у опису њиховог радног места. Људи су данас у војсци оптерећени више него што могу да издрже, јер често обављају послове за два радна места“, оценио је Антић.

Говорећи о платама, он је потврдио да је дошло до повећања од осам одсто, али је додао да је то повећање само пратило стопу инфлације.

„Данас 80 одсто, а можда и више, запослених у војсци прима плату која је испод републичког просека“, тврди гост Н1, и додаје да многи војници раде многобројне сате прековремено, који им нису плаћени адекватно, као и да се превоз не плаћа по реалном износу.

Иако у последњих неколико година долази до повећања буџета за војску, он тврди да се не зна где тај новац одлази.