Прочитај ми чланак

ВОЈНИ СИНДИКАТ: Вулин сменио официра узбуњивача

0

Војни синдикат Србије (ВСС) је саопштио да је, прошле недеље, по налогу министра одбране Александра Вулина један официр смењен на ниже радно место, пошто је одлучио да буде узбуњивач и поштујући законску процедуру указао на корупцију и незаконитост приликом запошљавања четири лица у Министарству одбране.

Из ВСС наводе да се официр одлучио на узбуњивање пошто је претходно комисија за пријем у радни однос добила усмени налог из кабинета министра одбране да се „морају запослити четири лица“, која у датом тренутку нису испуњавала потребне законске услове.

Узбуњивач, официр са највишим оценама, који је упозорио на незаконитост, експресно је и противзаконито и мимо прописа пребачен на ниже радно место, наводи синдикат.

ВСС тврди да се чак и шеф официра узбуњивача побунио и није био сагласан са његовом сменом, међутим није успео да га заштити.

Синдикат наводи да крије идентитет официра узбуњивача пошто страхују да ће се са његовим прогоном наставити, а против министра одбране Александра Вулина и његових најближих сарадника због грубог кршења закона и непоступања по упозорењу узбуњивача, као и због прогона, деградирања и мобинговања узбуњивача који је указао на корупцију и незаконитост приликом запошљавања четири лица у Министарство одбране, поднеће кривичну пријаву.

Додају и да ово није усамљен случај прогона узбуњивача у систему одбране.

„Лица која укажу на неправилности и незаконитости уместо да се заштите и стимулишу да указују на злоупотребе, бивају кажњавана и злостављана. Да зло буде веће, то наређују највиши војни и државни руководиоци, а овај негативан пример указује да то долази и од самог министра“, саопштио је Војни синдикат Србије.