Прочитај ми чланак

Војни синдикат открио: Директор ВБА и Вулин прави кривци за аферу Крушик (ВИДЕО)

0

Председник Војног синдиката Србије (ВСС) Новица Антић изјавио је данас да је за малверзације у трговини оружјем из Србије надлежно Министарство одбране, у чије име наменском индустријом управља в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

Антић је за на конференцији за новинаре у Скупштини Србије казао да Агенција за борбу против корупције има отворен предмет о Милорадовићу због, како је навео, сукоба интереса.

Он је позвао Војно-безбедносну агенцију (ВБА) и министра одбране Александра Вулина да обавесте јавност о пословању наменске индустрије и о контроли злоупотреба у њој за коју је задужено министарство.

„Захтевамо од министра одбране да обавести јавност како су пословале наменске фабрике и да видимо да ли је оправдан Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме којим је омогућен уплив 49 одсто приватног капитала у војну индустрију“, казао је Антић.

Антић је за директора ВБА Ђура Јованића казао да је од 2012. године четири пута ванредно унапредјен, што је у супротности са Законом о војсци који прописује процедуру унапредјења.

„Ђуро Јованић је на позицију постављен да би учествовао у прикривању малверзација“, истакао је Антић.

Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС) Дејан Шулкић је на конференцији за новинаре у Скупштини казао да је промењеним Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме омогућен уплив капитала до 49 одсто у наменску индустрију чиме се, како је оценио, отвара пут корупцији.

Шулкић је, говорећи о буџету Србије за 2019. годину, казао да ДСС подржава област буџета о производњи оружја али се освруо и на аферу „Крушик“.

Он је истакао да се из буџета Србија „исисава“ новац „у ранцу 300 хиљада евра, 200 евра тетка из Канаде или новац за Арапе који граде“.

„Српска напредна странка се пре доласка на власт заклињала да ће скинути калузулу тајности са уговора за ‘Фијат’, а сада тајни имамо више“, рекао је Шулкић.

ДСС, као и председник Војног синдиката Србије Новица Антић су медју оснивачима новоформираног Покрета „Метла 2020“.