Прочитај ми чланак

ВЛАСТ УВЕЛА ПРЕКЕ СУДОВЕ „У историји су диктатори били највећи душебрижници…“

0

Танкој линији, између ванредног стања уведеног у корист грађана и злоупотребе истог, од самог увођења 15. марта у Србији губе се обриси. С једне стране, грађанска права нестају, са друге, народ се застрашује, хапси, суди му се путем "Скајпа". О злоупотреби ситуације са коронавирусом од стране актуелне власти у Србији и коришћењу "преких судова", за Директно говоре адвокати Владимир Тодорић, и Владимир Гајић.

Хронолошки, прво питање које се намеће је због чега је уведено ванредно стање, а не ванредна ситуација.

PRINTSCREEN N1

– Једини разлог који би се могао уважити је тај што су се избори сигурно морали одложити, на страну то какви су. Схватање ове власти је да је у ванредном стању нормално укинути Скупштину, иако то ниједна друга земља није урадила, а и оне имају ванредно стање. Много је лакше укинути и право окупљања, право на комуницирање. Ми смо једина земља у Европи, од ових нормалнијих земаља, која је осуђивала за изазивање панике, што су људи гласине објављивали на Фејсбуку. Главни разлог је дакле што се много лакше укидају људска права и институције – прича за Директно.рс Владимир Тодорић.

Како он каже, све се то ради под изговором да је „за добро народа“.

– Код нас је дошло наређење са врха да се грађани морају уплашити, јер је то за њихово добро. У историји су диктатори увек били највећи душебрижници, који су све чинили јер су бринули за народ и за његово добро. Обрачун са неистомишљеницима је превелика могућност која се створила, да ова власт не би загризла ту јабуку. На њој се оцртава да јој не пада тешко што мора да се понаша брутално према својим грађанима, напротив, осећа се уживање и једна злурадост због свега што се дешава. Сви други државници умирују грађане, а овде се плаше и утерује се страх. Како ће из тога изаћи, веома тешко – истиче Тодорић.

Владимир Гајић сматра да је злоупотреба до те мере отишла да су уведени „преки судови“.

– Формирани су преки судови који су Уставом изричито забрањени и којима се нико не супротставља – ни Врховни касациони суд, ни Тужилаштво, а нажалост ни адвокатске коморе. Организовање суђења преко „Скајпа“ дошло је као последица мера које је Министарство правде препоручило судовима. То је директно неуставно мешање државне управе, односно мешање извршне власти у домен што је у искључивој судској власти. Само Врховни касациони суд може да утиче на унутрашњи рад судова. Ту Министарство правде нема шта да тражи. Већ сама та чињеница доводи у питање непристрасност суда и законитост таквих суђења. Закон о кривичном поступку није предвидео суђење преко „Скајпа“ – каже за наш портал Гајић и додаје да се тим суђењима директно крши право на одбрану, а суђење се одвија у одсуству.

На то се Тодорић надовезује опаском, да постоји могућност да су лица која су прекршила меру изолације потенцијално заражена, тј. болесна, а да болесним лицима не може да се суди, јер нису у могућности да се бране.

– Ако се већ суди људима који су прекршили изолацију, што је понављам противуставно и противзаконито радити преко „Скајпа“, због чега двојни аршини? Сви смо видели шта је било са Луком Јовићем, да га је председник Вучић јавно осудио. Што се онда прави дискриминација међу познатим и непознатим грађанима? Зашто је неко добио три године затвора, а неко је прошао са укором разредног старешине на конференцији за медије, за потпуно исту ствар – пита Тодорић.

„Држава прекршила Устав, пресуде суда преко Скајпа су незаконите“

Гајић, пак, додаје да је случај Јоване Поповић сасвим сигурно политичка освета од стране власти.

– Био је покушај освете и са новинаром и камерманом КТВ, али није успео, јер су имали снимак и доказ да су имали заштитну опрему. Тим суђењима се директно крши право на одбрану, а фактички се одвија суђење у одсуству, јер се окривљени не налази у суду, већ у притвору. Све то заједно говори у прилог мојој тврдњи да се ради о преком суду. Лица ни на који начин нису била упозорена, вратила су се у земљу пре 15. марта, када је наступило ванредно стање. Пре тога је била обавеза да се иде у самоизолацију само на основу писаног решења, а тек после 16. марта је погранична полиција могла усмено да им саопшти и сачини евиденцију – каже он.

„Власт користи вирус за обрачуне, Вучић покушава да у време кризе буде Бог“

Гајић и Тодорић су сагласни да би и пропис од стране Владе или Скупштине, којим би се омогућило суђење преко „Скајпа“ био неуставан.

– Устав јасно каже да се ни у време ванредног стања не може одступити од права окривљеног у кривичном поступку, нити од правичног суђења – закључује Тодорић за наш сајт.