Прочитај ми чланак

Власт упрегла и Деда Мраза у кампању против опозиције

0

Новогодишњи спотови владајуће Српске напредне странке (СНС) кроз политичке поруке које шаље Деда Мраз најављују почетак офанзивне кампање владајуће странке за београдске изборе.

Новогодишњим жељама које испуњава Деда Мраз обећавају се нови градски пројекти, али и користи свака прилика да се води негативна кампања против политичких противника, истичу саговорници Данаса.

Овога пута кроз новогодишње честитке СНС је највише адресирао бираче на Новом Београду и Старом граду и то кроз два спота, један у коме житељима Старог Града СНС-ов Деда Мраз обећава нову гаражу, а у другом Новобеограђанима изградњу вртића.

Ипак, за разлику од првог спота, у другом који се обраћа бирачком телу на Новом Београду, јединој београдској општини у којој СНС нема већину, није било негативне кампање јер јер први човек општине Александар Шапић, део владајуће коалиције на републичком нивоу.

Зато је кроз први спот упућен житељима Старог града, на коме СНС јесте формирао власт на локалним изборима прошле године, искоришћена прилика да се подсете бирачи на негативну кампању против бившег председника општине Марка Бастаћа.

Овде Деда Мраз деци објашњава да га је Бастаћ „три дана држао везаног у подруму“, након што га „деца“ која му долазе у посету подсете да су оне „прошле године тражиле да склони Бастаћа“.

Тиме је направљена веза и са прошлогодишњим новогодишњим видеом у коме се СНС служио сличним механизмима за нападе на политичке противнике.

Да је ово најава жестоке кампање која ће се водити у овој години, оцењује политички аналитичар Бобан Стојановић.

Он за Данас истиче да је осим спотова, чуо и да СНС већ води кампању од врата до врата, те да не изненађује овакав почетак године.

– СНС је дефинитивно кренуо у кампању за изборе у Београду. СНС зна да ће избори у Београду, без обзира на све, бити неизвесни. Врло вероватно су проценили да су им Стари град и Нови Београд простор где могу да прошире број бирача, па их адресирају у спотовима на почетку. Као и свим популистима, тако је и њима неопходан противник. За Ђиласа је надлежна Скупштина, уз таблоиде и пропагандне националне фреквенције, а кроз спотове су се сада осврнули на Бастаћа. Важно им је да је ту неки противник, често га и измишљају, али то је модел њихове кампање свих ових година, наводи Стојановић. Он додаје да је уверен да ће оваква кампања бити све интензивнија током године.

Да се ради о кампањи за Београд сагласан је и културолог Ратко Божовић који у разговору за Данас истиче да на покушај хумора власти треба одговорити сатиром и хумором, јер они то најбоље разумеју.

– Види се да је Београд место које сада треба освојити и ови спотови су део те предизборне стратегије. Главна матрица је да ништа није важније од предизборне кампање и добијања избора. СНС не сме да пусти Београд никако јер може да буде опасно за целину Србије. Видећете да ће на делу бити окупација Београда на разне начине, од спотова преко државних медија а чак и током празника не испуштају темпо, навео је Божовић. Он додаје да ипак овакве спотове не треба преозбиљно схватити јер су они одраз неукуса као када се храна пресоли па постане неукусна.

– Народ је на такав неукус навикао јер све то долази из једне кухиње, од једног чврстог гласа. Драго ми је што имају осећај за хумор и сатиру и што их то највише погађа, само том мером им и треба одговарати, истиче Божовић.

Марко Бастаћ, оснивач Канцеларије за локалне и иновативне политике (КЛИП) и бивши први човек Старог Града, сматра да се он нашао први на удару режимских спотова у овој години јер је недавно позвао на јединство опозиције, тражио оставке градске власти и превремене београдске изборе.

– Реч је о уходаном гебелсовском моделу реакције на различито мишљење који СНС спроводи сваки пут када их неко јавно критикује. Када сам пре три недеље затражио оставке градоначелника, заменика градоначелника и целокупног руководства града Београда, истог дана ми је стигао позив у полицију за дело које је у записнику окарактерисано као „разно“. Када сам бранио Трг републике и Калемегдан од рушења, монтирали су политичке процесе против мене и служили се лажима и измишљотинама које само болесним умовима могу да падну на памет. Сада, када тражим превремене градске изборе и позивам на јединство опозиције, постао сам део лоше режираног новогодишњег спота, са квазихумором који је евентуално примерен Пинку, наводи Бастаћ за Данас.

Он је нагласио и да се не плаши метода напада и застрашивања којима се служи режим али да не разуме покуша хумора којим ће се он представити најмлађим суграђанима као неко ко је отео Деда Мраза.

– Грозно је и опасно што се они шале и играју са нашим животима, а у Србији је и са пандемијом и без ње, захваљујући напредњачкој машинерији која гази и меље све пред собом, све мање разлога за шалу и смех. Да ли ја сада треба превентивно да објасним синовима да нисам киднаповао Деда Мраза јер ће их друга деца питати нешто на ту тему у школи и вртићу или ће неки поремећени ум смислити кампању како деца због Бастаћеве отмице Деда Мраза неће добити пакетиће? – упитао је Бастаћ додајући да ће наставити да пружа отпор и да власт показује нервозу јер „знају и они да ове године губе Београд“.