Прочитај ми чланак

„Власт штити Зиђин и дозвољава уништавање животне средине“

0

"Летњи период је, поред великих врућина и масовног одласка грађана на годишње одморе, идеално време да власт прогура на "мала врата" незаконита решења када "нико не гледа", када нема људи који могу да се побуне, када врућине од 40 степени отежавају организовање протеста", навео је Игор Радошевић, председник Ресорног одбора за екологију и животну средину Странке слободе и правде.

У саопштењу Игора Радошевића, чију садржину преносимо у целости, даље се наводи:

„Тако је и у овом случају, Министарство заштите животне средине донело решење да није потребна израда Студије о процени утицаја на животну средину пројекта складиштења запаљивих течности и складишта опасног отпада на територији КО Брестовац, на подручју града Бора, а по захтеву „Сервис Зијин мининг“!

Одбор за екологију ССП поставља питања:

Ко нормалан може да донесе такво решење чиме се угрожава здравље грађана?

Ко има право да каже да није потребна Студија утицаја на животну средину за складиштење запаљивих течности? А поготово за опасан отпад?

Да ли ће министарка Ирена Вујовић, заједно са својим тимом, да сноси кривичну одговорност када дође до масовног тровања људи, животиња, уништавања плодне земље, уништавања река и потока?

Зашто власт заступа интересе кинеске компаније Зијин уместо интереса својих грађана?

Као један део решења Министарство наводи да је произвођач дужан да сачини план управљања отпадом ако годишње произведе 100 тона неопасног отпада или 200кг опасног отпада!

Наше питање је ко ће то да надгледа и измери? Или ћемо Кинезима да верујемо на реч? Које ће последице Зијин да сноси ако не испуни своје обавезе? Као и до сада – НИКАКВЕ!

Очигледно је да држава испуњава све услове и жеље које кинеске компаније затраже. Кључеве града Бора су већ добили. Питање је само времена када ће Кинез постати градоначелник Бора.

Решење: Одбор за екологију и животну средину ССП тражи да се Студије о утицају на животну средину морају обавезно урадити, поготово у ситуацијама где постоји складиштење запаљивих течности и опасног отпада које могу довести до хазарда и еколошких катастрофа. Сматрамо да нико нема права да ризикује здравље и животе наших грађана, да уништава земљу и воде тврдећи да Студије утицаја на животну средину нису потребне. После смене власти, сви штетни уговори ће бити раскинути, док ће Студије утицаја на животну средину бити обавезне“, закључио је у саопштењу Игор Радошевић, председник Ресорног одбора за екологију и животну средину Странке слободе и правде.