Прочитај ми чланак

„Власт се распада због Рио Тинта, хоће да продају народ и природне ресурсе“

0

Координаторка кампање "Марш са Дрине", холивудска глумица Бојана Новаковић изјавила је данас да се становници Србије "буквално суочавају с владом која хоће да прода наш народ и наше природне ресурсе".

Новаковић је казала да Влада Србије „ради једну невероватну ствар за коју не постоји реч на српском“. „Али на енглеском се то зове gaslighting. То је када починилац злостављања чини жртву лудом, убеђујући је да је жртва изазвала проблем. То је оно што наша влада ради нашем народу, док истовремено скупљају наше порезе по џеповима, хапсе побуњенике и легализују колонизацију“, казала је Новаковић, која је прекинула успешну уметничку каријеру у Њујорку и Мелбурну да би учествовала у одбрани Србије од еколошке катастрофе.

Новаковић је организовала националну кампању „Марш са Дрине“ против отварања рудника јадарита у долини Јадра, у којој учествује више од 20 еколошких удружења и велики број грађана.

На питање да ли дијаспора зна с каквим проблемима се суочавају становници Србије, она је казала да је дијаспора веома заинтересована за сва дешавања у Србији и да се зна да становници Србије удишу ваздух с отровним честицама и да живе од малих плата и пензија.

„Грађани Србије се боре да сачувају оно мало слобода и демократије што им је остало. Становници Србије се боре против медија који нису слободни и против корумпиране власти. Власт сада хоће да промени законе о експропријацији земљишта како би легализовала колонизацију Србије. То је продаја земље на сваком нивоу. Буквално се суочавамо с владом која хоће да прода наш народ и наше природне ресурсе“, оценила је координаторка кампање „Марш са Дрине“.

Упитана због чега сматра да Рио Тинту не би требало дозволити експлоатацију јадарита, Новаковић је казала да би отварање рудника представљало трајни губитак територије, а да актуелну власт не занима добробит животне средине.

„Они само желе да напуне своје џепове, да повлађују Европи и да остану на власти“, истакла је прослављена глумица.

Новаковић је казала да ипак постоји нада да власт неће дозволити Рио Тинту отварање рудника.

„Власт не зна шта ради и изнутра се распада око питања Рио Тинта. Схватили су да народ неће рудник и ископавање литијума из плодне земље. Власт се уплашила да ће због Рио Тинта да изгуби изборе. Њихова пропаганда се распада и њихове провидне манипулације су се окренуле у нашу корист“, нагласила је.

Она верује да ће се грађани Србије изборити за здраву животну средину.

„Кроз еколошке покрете и протесте народ враћа политику у своје руке. Борба за очување здраве животне средине је национална политика највишег приоритета“, казала је Бојана Новаковић за Нови магазин.