Прочитај ми чланак

ВЛАСТ ПОЗИВАЛА У ШОПИНГ Дачић се чуди: Како је могуће да у Милану има 20 туриста

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да од пре неколико дана Србија скоро да нема ниједног грађанина блокираног на аеродромима и граничним прелазима у другим државама, али је поручио свима да рачунају на карантин од барем 14 или 28 дана по повратку у земљу.

Он је рекао да ће, укључујући данашњи лет за Истанбул и Букурешт, у Србију бити враћено 1.984 особе.

„Најмање 15 одсто људи је било на лету и уопште се није појавило. Деси се да пошаљемо авион, а да се он полупразан врати. Кад смо организовали превоз на Малту, јавило се 40-ак људи који је хтело да оде на Малту“, рекао је министар.

Дачић је рекао да се разматрају приоритети и да се види каква је структура оних који желе да се врате и додао да би сутра требало да буде лет из Беча у организацији Србије, да се очекују летови из Чешке и Израела и из Штутгарта, који нису у организацији Србије.

Он је најавио да ће бити и лета из Париза који организује Србија и да ће се видети који ће бити наредни лет.

Дачић је рекао да је на Министарству спољних послова да те људе доведе до границе Србије, а да је остало на Министарству здравља и Министарству унутрашњих послова и да је процедура карантина у њиховим рукама, али да је порука државе свима да рачунају да су у карантину барем 14 или 28 дана.

Упитан о структури путника, министар је рекао да је она различита, да су туристи махом враћени, да треба решити питање путника са Тајланда и Индонезије, а да су међу заинтересованима за повратак студенти, људи који су на лечењу у иностранству, људи који су отишли на службени пут, али и људи који су остали без посла у иностранству.

„Ја само не могу да схватим да у Милану има 20 туриста који траже нашу помоћ. Чак има два случаја који немају где да бораве и спавају у аутомобилима. Не могу да разумем те људе који су толико неодговорно поступили према себи“, рекао је Дачић.

Министар је додао да држава „није туристичка агенција“ не наплаћује карте за повратак својих држављана, али да неке земље то чине организујући превоз својим држављанма.

Он је оценио да се спољна политика свела на рат против „ђавољег вируса“, како га назива председик Кине Си Ђипинг, и да се Министарство бави враћањем грађана у Србију, допремањем лекова и хуманитарне и медицинске помоћи.

На питање о стању службеника Србије у Швајцарској, Дачић је рекао да су добро и да је један заражени службеник који је био у тежем стању боље и да је пуштен из болнице, а да је Министарство добило рачун од 8.000 франака.