Прочитај ми чланак

ВЛАСТ Црне Горе лагала европске правнике о спорном закону, Савет Европе открио…

0

Циљ Закона о слободи вероисповести је јачање црногорске цркве - пише у извештају СЕ

РЕЖИМ у Црној Гори изманипулисао је Венецијанску комисију, која је прошле године анализирала контроверзни Закон о слободи вероисповести. Правницима овог тела званична Подгорица је пренела нетачну слику о мотивима и циљевима овог закона.

FOTO: in4s.net

Овај закључак произлази из прелиминарног Нацрта постмониторинг извештаја Савета Европе (СЕ) за Црну Гору, у коме велики део заузима позадина недавно усвојеног Закона о слободи вероисповести.

„Представљен је Нацрт закона о слободи вероисповести с циљем јачања црногорске аутокефалне цркве“ – стоји у документу представника СЕ, чије су делове објавиле подгоричке „Вијести“.

Према наводима овог акта СЕ, власти су уверавале Венецијанску комисију да пренос својине (на државу) неће утицати на употребу имовине коју користи верска заједница, већ би се ове одредбе примењивале само на културно наслеђе.

Током заседања Венецијанске комисије, Подгорица није понудила никакво објашњење концепта „културно наслеђе“, који су власти тако искористиле као параван за правдање преузимања имовине Српске православне цркве.

„Није јасно колико далеко иде овај концепт, јер није сигурно да ли свака црква или сваки манастир, сами по себи, могу бити квалификовани као ‘културна баштина’. До сада нисмо добили одговор. Исто тако, нисмо јасно разумели зашто је потребан пренос власништва, ако пренос у принципу не утиче на коришћење ове имовине од стране верских заједница, како су црногорске власти уверавале Венецијанску комисију“, наведено је у документу СЕ.

Венецијанска комисија већину одредаба оценила је позитивно, а као могуће решење препоручила је поделу закона на два дела. Први део би уредио верске слободе и елементарно функционисање цркава, што подржава и СПЦ. У другом пропису нашле би се одредбе које третирају црквену имовину, које тако не би „компромитовале“ закон у целини и о одлагале његову примену. До тога, међутим, није дошло, јер је Влада Црне Горе у Скупштину послала јединствен текст закона, који је на брзу руку и иза поноћи усвојен.

Спорни закон и даље је у средишту побуне десетина хиљада грађана Црне Горе, који се редовно окупљају на литијама у знак подршке СПЦ. Режим је, како многи указују, покренуо медијску контраофанзиву са циљем да компромитује протестне литије и његове вође. На удару режимске кампање први се нашао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, коме је Јавни сервис РТЦГ посветио „документарни“ филм под називом „Свједок Божје љубави“. У њему су на нетачан, злонамеран и примитиван начин приказани митрополитови личност и дело. „Истраживачки“ тим ТВЦГ „открио“ је тако да је владика „изасланик цркве стране државе“, „фанатични следбеник великосрпског националног пројекта“, „духовник који другује са живим злочинцима, а мртве промовише у свеце“, да је „учествовао у депортацијама Бошњака“, уз низ других оптужби и инсинуација. Све ово поткрепљено је архивским снимцима који до сада нису емитовани и чије се порекло приписује црногорским обавештајним структурама.

Новинарско недело емитовано на РТЦГ осудиле су многе црногорске странке, јавне личности, па и поједини новинари РТЦГ.

– Ви који сте стали иза овог срама – ви сте саучесници стида и најнижег пада новинарске професије! Једном кад прођу ружна времена мораћете да објасните ко, зашто и за чији интерес? Погледаћете части у очи, то нећете издржати од срамоте. Бестијалност увек заврши у срамоти! Знамо се, бестијалци – на свом фејсбук-профилу написала је огорчена новинарка РТЦГ Невенка Бошковић Ћировић.

Поводом медијско-обавештајног скандала, посланици Демократског фронта позвали су директора и руководство РТЦГ и оне који су се потписали као уредници и организатори емисије о митрополиту – да поднесу оставке.

– Ако то не учине, позивамо Савет РТЦГ да их разреши у року од 24 часа. Ако их он не разреши, у Скупштини ћемо покренути питање смене чланова Савета који нису гласали за смену садашњег руководства. Јавни сервис није јавни сервис него ТВ Агенције за националну безбедност – рекао је Андрија Мандић, један од лидера ДФ, и нагласио да се оваквим медијским садржајима сеје семе зла и сукоба.

ОДУЗМИТЕ ОРДЕН БОШКОВИЋУ!

НА тешке оптужбе које на адресу СПЦ и Србије износи све гласнији промотер Ђукановићеве политике министар одбране Предраг Бошковић, реаговао је Милан Кнежевић из ДФ.

– Бошковић као носилац Ордена Светог Саве другог степена, уместо да стане испод заставе Христа и Богородице, одабрао је да буде штитоноша Прве фамилије коју симболишу банке, штеке цигарета, јахте, старлете и хеклери, као вечни симболи Монтенегра. Право је време да му се црквени орден одузме – поручио је Кнежевић.