Прочитај ми чланак

ВЛАЈЧИЋ ОГОЛИО ВЛАСТ: Град је под опсадом! Варвари из наших редова руше Београд!

0

“Цео Београд је под опсадом, варвари из наших редова су одлучили да сруше град, да му униште достојанство”, каже новинар и филмски критичар Милан Влајчић коментаришући актуелне радове на Тргу Републике и у другим деловима Београда.

Грађани су се на друштвеним мрежама жалили да је због радова на Тргу Републике и „преслагања коцки“ дошло до саобраћајног колапса, као и да је укинут тролејбус, због чега је дошло до стварања гужве на линијима аутобуског превоза.

„То на Тргу није издвојен случај, цео град је под опсадом, то су ови који су испливали последњих година. Постоји онај Дисов стих из прошлог века – „На врх су испливали сутерени“. И сада су испливали, у последњих седам година. То су варвари из наших редова који руше Београд. Овај град су рушили Хуни, варвари, али ово су наши варвари. Весић је један потпуно откачен тип, од њега би се чувао и комшилук, а камоли свака власт. Али, ова власт намерно бира такве, да се створи пометња, јер треба уништити достојанство једном граду, једној држави“, казао је Влајчић.

Додаје и да „када се све то дешава у Београду, замислите шта се дешава на локалу“.

На питање да ли је онда уопште пројекат реконструкције Трга Републике завршен, када је ради „реконструкција реконструкције“, Влајчић се насмејао.

„Ја сам се насмејао од муке, јер када је био отварање, појавио се наш врхунски ‘Гаргамел’, похвалио је све то, а онда када је после 10 дана опет кренуло, он је рекао да ће се направити реконструкција. И она ће трајати месецима, то није лако, то је једноставно преливање ‘лове’, нађени су неки извођачи који немају појма шта се ради. Понајпре, то нису камене, него бетонске коцке, ја сам ишао тамо, то је обична превара, то су сви приметили“, рекао је Влајчић.

Он је нагласио да „прерушени радикали стално обећавају једно, а добијамо друго“.

„Тај орвеловски новоговор којим се служе ови прерушени радикали је невероватан, они стално нешто обећавају, а добијамо нешто друго. То је ‘танте за кукурику’, како је говорио наш народ. А грађани показују велику трпељивост, што мене запањује. Показују један наркотизам, јер седам година патње додатне, јер ни претходне власти нису биле много срећне, показују велику трпељивост, изгубили су наду да може да буде боље. Грађани са свешћу би морали да реагују много жешће, организованије“, казао је Влајчић.

На снази су, каже, нероновске методе.

„Ми имамо градоначелника, али је он велика енигма, кажу да је одличан хирург, али је пристао да буде маскота градоначелника. Он је пустио Весића, од кога би се сваки нормалан режим оградио, да он ту спроводи неке невероватне нероновске подухвате: То одговара Вучићу, он се окружио таквима, ту је Весић, Вулин, Ристичевић, ту је онај несрећни Атлагић који је блатио професоре Универзитета“, навео је Влајчић.

Коментаришући писање медија о блокади зграде Ректората у Београду, Влајчић каже да је „Вучић из Њујорка ‘пљунуо’ ректорку.

„Гаргамел се јавио из Њујорка и пљунуо ректорку, он је говорио недостојним речником. Весна Ракић Водинелић је тачно разложила све како треба, али ви сте једини који су о томе писали, сви остали медији су прећутали шта се догађало са универзитетом. Таблоиди су те студенте представили као групу бандита. А онда Вучић каже да ректорка 15 дана није на радном месту, он би јој одмах дао оставку“, оценио је Влајчић.

Влајчић каже и да ће ректорку Иванку поповић „скупо коштати то што се ставила на страну студената“.

„Ана Брнабић је сама рекла да је ректорка прешла ‘црвену линију’. А премијерка је само ту да потврђује оно што врховни командант каже“, изјавио је Влајчић.

Додаје да изненађује чињеница да је студената у блокади било мало.

„Чудно је, јер је тако мало студената било у блокади. Сетимо се 60-тих година прошлог века, ти протести су били релативно храбри, 1968. година је била фантастична, она је померила коцкице оног Брозовог чврстог система, а 90-тих знамо шта су радили студенти… Сада је 600.000 људи отишло на Запад, из моје породице су сви млађи од 35 година ‘напољу’. Ова земља ће опустети, остаћемо ми стари. Али, ја мислим да ће се и овде морати да пробуде“, казао је Влајчић.

Каже и да је ректорка дала рок Етичком одбору да до када мора да одлучи о докторату Синише Малог.

„Етички одбор је већ донео једну одлуку, не верујем да ће одступити од ње. Они ће се бранити тиме да је то седам одсто плагијат, можда кажу и девет. Међутим, то ће се вратити Сенату и Савету Универзитета, који све време ћуте, а могли су да се умешају, не да бране студенте, већ да бране аутономију Универзитета. Али, та академска јавност је углавном поражена“, навео је Влајчић.

Он је рекао да сви ћуте јер су у „зони комформизма“.

„То је велики конформизам, која је мека реч за кукавичклук, професори чувају своје катедре, мада нико не би могао да их угрози, јер када једном постану професори, до краја живота може да предаје… Али, ту је велики страх да се не изгубе позиције“, додао је.

Он сматра и да власт даје лажна обећања о бољим изборним условима.

„Та обећања да ће се неки захтеви испунити, нема од тога ништа, са оваквим таблоидима, Вучић би могао да влада 100 година“, каже Влајчић.

Каже и да Вучић стално говори о плану за Косову, али да га није до сада никада представио.

„План о Косову до данас није саопштио, он користи орвеловски новоговор, говори супротно од онога шта мисли, и ствара неку пометњу. Једини циљ је да овом народу утера страх у кости, али то се неће десити, достојанство нам неће срушити“, каже Влајчић.

Влајчић тврди и да је „опозиција смушена пометњом“ око изборних обећања. Чуле су се и захтеви о одлагању избора.

„Наша опозиција је мало смушена овом пометњом. Али, то што обећава власт је потпуно нереално, шта би добили. А шта можемо да добијемо одлагањем избора? Можемо да их померимо за 10 година. То померање је нетактичан потез и не значи ништа. То је само бацање коске. Бољи део опозиције је мало збуњен, јер знају да бојкот у оваквим условима не значи много, признаш унапред да си у рукама једне зликовачке групе“, навео је Влајчић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!