Прочитај ми чланак

ВЛАДИН ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2017: Штеде на теткицама, дају паре хрватским тајкунима

0

Посланици Скупштине Србије и данас настављају рад расправом о амандманима на државни буџет за наредну годину. Током јучерашње расправе посланици су од око 300 поднетих амандмана размотрили више од 60. Почетак данашњег заседања заказан је за 10.00.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Владајућа већина тврди да је буџет реално скројен и да је предвиђен најнижи буџетски дефицит у савременој историји Србије од 69,1 милијарде динара, што је 1,7 одсто бруто домаћег производа.

ШЕШЕЉ

Критикујући владин предлог државног буџета за наредну годину лидер радикала Војислав Шешељ је изјавио да „Вучић нуди срећу и благостање; док смањује нам пензије и плате”; те да „ако немамо хране, имамо Вулине и Зоране!”

Опозиција то одбацује и тврди да је дефицит смањен тако што је узет новац од грађана и привреде и преусмерен страним инвеститорима који беспоштедно, користећи државне субвенције, остварују огромне профите у Србији које касније износе ван наше земље.

Тако је, председник Двери, Бошко Обрадовић, изјавио да „колегинице чистачице у Скупштини имају плату 19.000,возачи 25.000; да на њима и Скупштини се штеди, а док се дају страним фирмама и Влади милијарде.

Опзициони лидер је то ту тврдњу поткрепио чињеницом да је хрватски тајкун и власник трговачког ланца „Идеа”, Тодорић,  уз помоћ садашње и претходне жуте власти купио пола Србије, те да су Хрвати преузели монопол на трговином у нашој држави убијајући домаће произвођаче, а да све време о томе премијер Вучић ћути.

Он је подсетио да се за то време у хрватској јавности дигла огромна галама само зато што је њихова председница Колинда, приликом посете једном забавишту у Дубровнику тамошњој деци, између осталог поклонила чоколадицу  „Пионира” из Суботице.

Због тога наведеног Обрадовић се приупитао „за кога Вучић ради: за хрватске или српске интересе?”, подсетивши српску јавност да је Српски покрет Двери ухватио „Владу у томе да је себи доделила нових милијарду и 600 милиона динара” те да је због тога настао је хаос у Скупштини Србије.

РАДУЛОВИЋ:  Уклоните ове из Владе и уштедећете 530 милиона 

И председник Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић је указао да Влада Србије троши стотине милионе динара на непотребне потпредседнике и министре без портфеља.

– Четири непотребна потпредседника Владе и три непотребна министра без портфеља, тако да за њих заједно треба да се издвоји укупно више од 530 милиона динара што је један непотребан трошак. Те министре би требало уклонити из Владе Србије, а ти потпредседници не би требали да имају дупле буџете у  својим кабинетима. Тако рецимо министар унутрашњих послова има свој буџет у кабинету па још један као потпредседник Владе. Па имамо министре без портфеља који имају 160 и 225 милиона динара… Ово нам говори колико Влада Србије не штеди – истакао је Радуловић.
(Извор: oslobodjenje.rs)

Иначе, приходи буџета су предвиђени у износу од 1.092,9 милијарди динара, расходи од 1.162 милијарди динара (у 2016. години 1.119 милијарди), тако да ће дефицит износити 69,1 милијарду динара.

Буџетски дефицит је на нивоу опште државе, када се урачунају сви пројектни зајмови који износе 43,5 милијарди динара, 1,7 одсто БДП, док је дефицит буџета Републике 1,6 одсто.