Прочитај ми чланак

Владимир Вукчевић: Фијаско у “случају Харадинај“ због лоше заштите сведока

0

БЕОГРАД –Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је данас на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију да је фијаско који се на крају десио у процесу против Рамуша Харадинаја резултат тога што је затајила заштита сведока, док су посланици из СНС оценили да наше Тужилаштво није довољно добро урадило свој посао у том случају.

Тужилац је рекао да је Србија доставила Трибуналу 198 докумената везаних за Харадинаја, али да је Хашко тужилаштво веома аљкаво радило, па се догађало да су сведоци одустајали од изјава, мењали их или се нису одазивали на сведочења.

Вукчевић је казао да је посебан акценат српска страна ставила на сарадњу у региону, јер без тога, како је рекао, нема ефикасности у расветљавању ратних злочина. Уз напомену да није уобичајено да се коментаришу пресуде, Вукчевић је објаснио да се не зна да ли ће Тужилаштво у Хагу да се жали на ослобађајућу пресуду Харадинају и да тек после тога може да се приступи прикупљању доказа за евентуалну ревизију тог процеса.

Вукчевић је навео и да га је изненадио позив да присуствује седници Одбора за Косово и Метохију, наводећи да је у питању лични анимозитет према њему и Тужилаштву за ратне злочине.

То је моја импресија, можда сам параноичан, али имам утисак да ту има нека лична нота, рекао је Вукчевић.

Председник Одбора и посланик СНС Милован Дрецун одбацио је тврдње да је у питању лични анимозитет, наводећи да је непријатно изненађен оценом Вукчевића који је позив на седницу покушао да протумачи као лични обрачун.

– Ако је злочинац као Харадинај на слободи не можете да ме уверите да нема одговорности нашег Тужилаштва. Ослобађањем Харадинаја жртве су убијене други пут, а шта је са породицама тих жртава, навео је Дрецун.

Дрецун је навео и да има доста питања за Тужилаштво која ће послати као посланик, а не председник Одбора за Косово и Метохију, а међу њима су питања колико се предмета води за злочине над Србима и неалбанцима на Косову, постоје ли поступци који се воде против Хашима Тачија, шта је урађено на чувању сведока у случају Харадинаја, да ли ће тражити ревизију тог случаја

– Ако у томе видите лични анимозитет ја се извињавам. Ако не видите онда дугујете извињење и мени и члановима Одбора. Очекивао сам детаљнији извештај, а нисмо Вас ставили на стуб срама већ смо желели да видимо шта можемо заједно да урадимо, нагласио је Дрецун.

Посланик напредњака Драган Шормаз навео је да је Хашки трибунал формиран да би били кажњени Срби, а да је злочинац какав је Харадинај пуштен на слободу, као и да је Одбор за Косово право место да се о том питању расправља.

Он је оценио да је Вукчевић као тужилац лоше радио свој посао , за шта је као пример навео случај Добровољачке улице у коме су, тврди Шормаз, многи који су чинили злочине пуштени на слободу.

По мени је тада требало да поднесе оставку. Имали би више резултата да смо били активнији у тражењу доказа него у тражењу јатака, навео је Шормаз уз напомену да мисли да Тужилаштво није добро радило, али и да та институција није одговорна за ослобађање Харадинаја.

Посланик СНС Момир Стојановић навео је и да је било наивно веровати да ће Тужилаштво у сарадњи са УНМИК-ом и Еулексом успети да пронађе довољно доказа за Харадинаја, јер је један део тих организација дубоко корумпиран.

Стојановић је навео и да жртве на Косову и Метохији и елементарна правда траже да, ако ништа друго, Харадинај буде оптужен по командној одговорности.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић навео је да остаје нејашно шта је то што Тужилаштво није добро урадило у конкретном смислу.

Стефановић је навео да је Хашко тужилаштво урадило врло лош посао, да је цео случај Харадинај урађен траљаво, да је заштита сведока била катастрофална, а да је пресуда скандалозна и неприхватљива.

Где је та тачка која Вукчевића и Тужилаштво доводе на стуб срама? Не разумем атмосферу где се људи праве кривим за нешто што је одлука Хашког трибунала, навео је Стефановић.

Посланик ЛДП Зоран Остојих сматра да није нормално да независни државни орган говори посланицима о детаљима и доказима неких истрага, као и да је непримерено причати о стварима о којима не сме да се прича.

Убудуће вођа Одбора за Косово и Метохију не би требало да злоупотребљава Одбор за личне и приватне ствари, нагласио је Остојић.

На седници која је трајала четири сата Одбор је усвојио извештај о раду владине Канцеларије за Косово и Метохију и расправљао о примени договора о интегрисаном управљању прелазима.

(Танјуг)