Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Вучићу, ко си ти? Свако јутро ћу рећи да се не слажем с тобом

0

Гости најновијег издања Утиска недеље били су владика Григорије, уредник "Недељника" Вељко Лалић и Вукашин Милићевић, доцент на Богословском факултету. Григорије, световно Младен Дурић, епископ диселдорфски и целе Немачке у емисији Оље Бећковић на телевизији Нова С промовисао је и своју књигу "Гледајмо се у очи".

– Још увек верујем у гледање у очи, нарочито стојећи испред неке иконе, тада сам посматран. Бавећи се теологијом, заиста сазнајем да очи другога јесу огледало у којем се огледам и у тим очима стоје и очи другога са великим Д. Ово је истоветно и са речима које изговарамо, заиста је важна свака изговорена реч. Изговорене речи су само оно што је у нашем срцу, језик је ризничар, а добар човек из ризнице износи добро, а зао из ризнице износи зло. Многи примећују да и данас можемо и из очију видети злобу и мржњу. Свака реч изграђује и нас и онога коме упућујемо, као и што може да рани и убије – каже Григорије.

А када отворимо очи…

– Ово је последица нашег држања очију затворених и нашег пуштања да се лаж расцвета. Лаж је само почетак, завршетак је насиље. Имамо ону „ко лаже тај краде, ко краде тај убија“. Кад је почело да се толико лаже и кад је престало да се говори „дај не лажи? Или престани да лажеш“? Схватио сам да је то у исто време када су тројица почели да туку једног, кад више није било равноправне борбе. И кад је почело да се збива да човека на земљи шутирају ногама. Тај на земљи је преварен, слаган. Ово сада је последица и врхунац тог нашег неодговорног затварања очију, ми смо затворили очи да бисмо побегли од одговорности. Мислим на ову власт… Људи виде да неко лаже, чини насиље, и виде да је ситуација страшна. Ево примера: Ја сам прошлог Ускрса позван, били су протести, и ја сам подржао протесте. И одмах сам добио „ти се стављаш на страну…“. Не, тај протест је настао зато што је човек ударен штанглом у потиљак. И зато су морали протести. А људи су врло брзо заборавили што су на протестима. Ово је неодговорно понашање у самом почетку, кад су лагали, што нисмо рекли немој да лажеш. А против насиља морамо на најмудрији могући начин и протестујући.

О ордену Светог Саве који је недавно од СПЦ добио Александар Вучић, Григорије је истакао:

– Јавни сусрети цркве и државе нису имали ншта суштинског, све је била фасада. Венчање, крунисање, ордење је постало важније од осам векова трајања цркве. А то говори о једној страни: Ми смо дошли у фазу кад нико не сме бити различит, другачији, што је нешто сасвим супротно свету. Сваки човек је различит и то не смемо потирати. Ко хоће да покрије то својом личношћу он нас у ствари дели. Немојте да уносимо поделе. Не смеш имати другачије мишљење? Када су дошли у мају Вучић и Додик на састанак он је причао све оно што сваки дан прича на телевизији. И онда нека мала примедба потпуно све искључује из коловоза, воз испада. Неко је рекао нешто што није у сагласности са неким. Амфилохије каже „имамо своје мишљење“. И онда је уследио принцип по ком не смеш бити другачији, а то је страшно опасно и све нас ставља „као петорица су била против мене“… Ко си ти, па свако јутро ћу да устенем и пред огледалом ћу да кажем не слажем се с тобом. Свако треба да каже ујутру ја сам ја, хоћу да будем човек, личност, а не слуга, поданик. Људи, ослободите се страха.
О гушењу слободе права…

– Овде немамао само рушење аутономије једне личности, већ и рушење сваког закона, правила, устава. Живимо у уставном хаосу. Устав СПЦ је прекршен безброј пута и то само под изговором: Мораш да слушаш, јер ако ниси покоран слуга морам да те склоним. Безакоње на делу је ту.

Владика Максим се нашао скоро на тапету СПЦ јер је противник садашње власти.

– Владика Максим је редовни професор, говори пет језика, сам кува, сам живи, нема страсти, дворове, палате, и као ретко ко извршава све обавезе. И одједном је проблем Максим, ми смо проблем јер хоћемо да будемо слободни. И позивамо на слободу сваке личности. Не тврдећи да је наше мишљење апсолутно тачно, само тражимо разлчитост. Прелива се менталитет, воде главну улогу људи који не могу да поднесу да мислимо другачије – нагласио је Григорије.