Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: Мило тиранин, Вучић са мумијом Ђурићем чека да изручи Косово!

0

Атанасије Јевтић, умировљени епископ захумско-херцеговачк, теолог, обновитељ Цркве у Херцеговини, аутор је небројених књига, човек изразитог темперамента, без длаке на језику је причао о властима у Србији и Црној Гори.

Упркос Међународном експертском тиму који је Епископски савет Црне Горе формирао, Синод и Патријаршија су уложили апелацију пред Уставним судом Црне Горе?

– То је неки адвокат из Новог Сада, то је нека ујдурма, како је све написано то је све ишло Ђукановићу у прилог. И онда је Епископски савет убедио Синод на челу са Патријархом те су повукли и предложили нову апелацију коју је саставио међународни експертски тим Епископског савета. У Црној Гори говоре да тај закон није уставан. Какав је то закон који дискриминише православце који су и најбројнији, а паралелно је са католицима и муслиманима склопио уговор. То показује Милово незаконито понашање. И колико година он само влада, зато сам му и поручио: ”Свака власт квари човека, а што дуже влада све га више квари”. Он је постао тиранин, то је последњи деспот. Власт му се осладила, не гледа ни на шта. Па видите да он хапси мајку, старицу, какав је то режим да једна бака представља опасност за државу?! То ће да пропадне, само се бојим овога колико су груби и како су сурови. Да не дај Боже падне крв и дође до сукоба. Нису Црногорци за презир, то је био ратнички народ – каже Атанасије Јевтић.

Већ месец и по дана се широм Црне Горе одржавају литије и молебани у којима учествују и они који се осећају Србима и они који се сматрају Црногорцима, који су чак чланови владајућег ДПС?

– Основна истина је да је то један народ, ја се сећам кад је онај дивни фудбалер звездин, Дејан Савићевић, рекао: ”Ја сам православац али сам Црногорац”. На то не може нико ништа да каже јер се тако човек осећа, то је његово право. Ти људи су у сваком случају као један народ, за име Божије. Та појава народа који видимо у литијама и за нас који смо тамо били је изненађење. Тај народ има живу веру. Те светиње су градили и они и наши заједнички преци. Тај народ је један, при том хвала Богу жив, православан, осетио се угроженим јер дирају њихове светиње. Тај покушај стварања Црногорске цркве је насиље над народом самим, над историјом, над савешћу. Ово што се догађа у Црној Гори је заиста задивљујуће, толики број људи у литијама. Ово је изненађење и за Митрополита који је до сржи и Црногорац и Србин. Ја се надам да ће тај диван народ победити, само се бојим ових властодржаца да не крену у крвопролиће, то није ни мало добро.

Како је могуће да је Синод поднео иницијативу Уставном суду Црне Горе која није била у сагласности са Епископским саветом?

– Нажалост, у Синоду има један који је, да тако кажем, наметљив човек, који је узео себи таква права, да не скривам, реч је о бачком владики. Па он је Владику Максима избацио са факултета, једног еминентног теолога, способног, али који се ето негде њему замерио. Иринеја бачког је Брнабићка именовала у савет факултета као неког ”обер прокурора”, то је као у доба Петра Великога. Са каквим правом?! Он је као неки гарант лојалности, законитости, а у ствари је први кршиоц свега законитог. Ја сам уверен да је то његово масло и писао сам и њему то, али у врата глувога лупај колко год хоћеш, каже наш народ. Ја сам рекао Патријарху ”Он је Вама преузео Патријаршију”.

Постоје индиције да се сличан закон као у Црној Гори примени и на Косову и Метохији…

– Ту је мени Вучић сумњив без даљњег, ја у тог човека уопште немам поверења, мислим да он само чека како да изручи Косово. Он је дао судове и полицију, како онда да штити народ који пљачкају, хапсе? Сад краду Албанци у Грачаници, улазе и краду, нема полиције. Он је предао полицију, предао је судове. Хтео је да преда и универзитет у Митровици па је сменио ректора. То је човек непоуздан, он је једно обично причало. Има ону мумијицу, оног Ђурића, који је говорио да смо победилии са 5:0, да смо добили Заједницу српских општина. Где је та Заједница српских општина? Пре свега ту нису ни једну општину из Метохије планирали, а има их. То су једна причала и шта ту више да се каже.

Поред искушења на Косову и Црној Гори, наша Црква се сусреће са искушењима и на ПБФ-у?

– Садашња ректорка је врло честита жена. Она је заступала и оне студенте што су били заузели Филолошки факултет. Ректорка и Сенат не признају новог декана ПБФ, него још увек само Епископа Игнатија, који се показао легалиста и поднео оставку. Ја не бих поднео оставку, извините. Него је онда ловљено у мутном, и ко је сада тај нови декан? Универзитет га с правом не признаје. Ректорка се веома честито понаша, ја јој честитам јер заслужује сваку пажњу и поштовање. Као професор емеритус био сам присутан на оној седници када су буквално упали Патријарх и Епископ бачки Иринеј и кад је Патријарх мене питао ”Шта ћеш ти овде?!”, а ја сам му одговорио ”Шта ћете Ви овде? Грубост, неотесано понашање Синода на челу са Патријархом је потпуно несхватљиво, а поред тога Патријарх је средњошколски професор, какву он има теолошку каријеру? А Владика Давид још мање. Иринеја бачког је Брнабићка именовала у савет факултета као неког ”обер прокурора”, то је као у доба Петра Великога. Са каквим правом?! Он је као неки гарант лојалности, законитости, а у ствари је први кршиоц свега законитог.