Прочитај ми чланак

Владета Јанковић: Шамар Захарове Вучићу није био нимало случајан

0

Професор и некадашњи амбасадор Србије у Великој Британији и Ватикану Владета Јанковић сматра да је сврха вашингтонског споразума, "целе те параде - предизборна председничка кампања у САД", јер бар половина од 16 тачака нема никакве везе ни са Србијом ни са Косовом, већ служи америчком председнику Доналду Трампу да се боље позиционира пред новембарске изборе. Истакао је и да пост на Фејсбуку портпаролке Министарства спољних послова Русије није случајан, већ је то "свесно нанет шамар и Србији и (председнику Александру) Вучићу лично".

„(Трамп) се (споразумом) додворио моћном јеврејском лобију, ЛГБТ лобију, подстакао привреднике овим инвестицијама, затим је средио рачуне са Кином око тих технолошких иновација, пресекао је руске путеве испоруке енергената, све то за унутрашњу политичку употребу, како би побољшао своје изгледе пред изборе, а Србија и Косово од тога немају ништа посебно“, оценио је Јанковић у Н1 Студио Ливе.

Што се тиче односа Београда и Приштине навео је да је нова тачка годину дана мораторијума у настојањима Косова да се учлани у међународне организације и истовремено наш мораторијум да поништимо досадашња признања Косова. Сматра да ће то подстаћи Косово да добије што више признања у тих годину дана.

„Косово ће у тих годину дана радити да добије што више признања, многима смо се замерили најавом отварања амбасаде у Израелу, пре свега арапским земљама од којих до сада многе нису признавале Косово, а сада ће то учинити. С друге стране, пристајући на овај споразум, замерили смо се и Русији и Кини, које су нам биле велика подршка у Савету безбедности“, сматра Јанковић.

„Кад се те две ствари саберу, видите да Косово кроз годину дана може имати већину у Генералној скупштини УН и може имати одсуство блокаде у Савету безбедности. То су чињенице на којима се заснива то моје предвиђање које не мора бити тачно, а ја се искрено надам да није“, поручује бивши амбасадор.

Коментаришући Фејсбук пост портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове о Вучићевом састанку са Трампом, он каже да њена „изјава не звучи добро, али уопште није случајна“.

„Убеђен сам да једна службеница МСП то не би смела себи да дозволи, али видите да се њој ништа није догодило, што значи да је то свесно нанет шамар и Србији и Вучићу лично“, оцењује Јанковић.

Српска дипломатија – кукаван провизоријум

Коментаришући писање руског Комерсанта да Москва није била обавештена о ономе што ће се догодити у Вашингтону, он каже да је то показатељ „колико је наша дипломатија инсуфицијентна, како то ништа не ваља“ и додаје да је то „тежак пропуст“.

„Ви имате ситуацију док се један овакав споразум потписује у Вашингтону, наш министар спољних послова (Ивица Дачић) седи у Београду, и срећом не пева. Тамо није било ниједног дипломате, направили су фаталне протоколарне грешке са оним седењем Вучића на шамлици… Ово седење Вучићево, као неки ђачић, та слика је обишла свет – то мора да остави последице и на имиџ који Вучић има код домаће публике“, оцењује је професор.

Истакао је да је спрска дипломатија „кукаван провизоријум“ и да се читави тимови недељама припремају за овакве састанке, код којих они не смеју да буду састављени само од политичара, већ у њима морају да буду присутни и специјалисти за одређене теме, као и за протокол, што у српској делегацији у Вашингтону није био случај, јер у њој није било ниједног дипломате.

„Све заједно, наша дипломатија је у отказу, она не постоји под Вучићевом влашћу. Дачић лепо пева ‘Миљацку’, али дипломатија не ваља“, каже Јанковић.

Оцењујући америчку дипломатију као „силеџијску“, нарочито у контексту притиска да Косово и Србија отворе амбасаде у Јерусалиму, рекао је да „не знам шта би за нас било боље – да се Вучић усправио, окренуо се и отишао или што је остао и кукавно потписао то што је потписао“.

ЕУ нас напросто неће

Коментаришући упозорење ЕУ поводом питања амбасаде у Јерусалиму, подсетио је да ћемо бити једина земља у Европи која ће имати амбасаду у Јерусалиму, што је оценио као „далекосежно опасан корак“, али који неће утицати на наше изгледе да уђемо у ЕУ, јер „ми немамо шансе да уђемо у Унију ни на кратак, ни на средњи ни на дугачак рок. Они нас напросто неће!“

„Пристати на ту врсту америчког силеџијства, што је типичан начин Трампа, ми да будемо једини у читавој Европи који на то пристајемо, то мора имати последице. Не видим светло на крају тог тунела у који нас је Вучић увео“, каже Јанковић и понавља да ће тај корак повећати број признања косовске независности.

„Сама чињеница да режим толико наглашава успех и спектакуларне подвиге у Вашингтону говори колико су забрљали“, истиче Јанковић.

Он сматра да Вучић не сме да потпише правно-обавезујући споразум са Косовом, јер народ у Србији то не би прихватио, као и да се то не ради.

„Тражиће се заобилазни начин, кроз неке економске споразуме, по моделу ‘наоколо, па на мала врата'“, оцењује Јанковић и додаје да широм света има доста замрзнутих територијалних конфликата и да не види „зашто ми не бисмо могли да наставимо да живимо у замрзнутом конфликту са Косовом“.

„Не смемо се одрицати територије, то никад нико није учинио, и не би смели ни по којој цени ни ми“, закључује Јанковић.