Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА ПЛАН У Србију стиже већи број миграната

0

Радна група Владе Србије за решавање проблема мешовитих миграционих токова усвојила је данас План реаговања у случају повећаног прилива миграната за 2020. годину

Радна група Владе Србије за решавање проблема мешовитих миграционих токова усвојила је данас План реаговања у случају повећаног прилива миграната за 2020. годинукао и Извештај о миграционим токовима за 2019. годину.

На састанку којим је руководио министар одбране и шеф Радне групе за миграције Александар Вулин усвојене су и информације о специјалној мери број 6, као будућем начину финансирања, као и Извештај о МАДАД 2 пројекту финансирања свих активности у вези са миграцијама од стране међународне заједнице.

Како је пренело Министарство одбране, Вулин је на састанку оценио да је Србија једна од ретких земаља у Европи и уопште на мигрантској рути која се све време кризе трудила да тај проблем решава у оквиру државног система и кроз државне институције.

„Успели смо током мигрантске кризе, 2015. и 2016. године, али и пре и после тога, да све што је било потребно завршимо без већих инцидената и без безбедносних и здравствених изазова по наше грађане и локалну заједницу“, навео је Вулин.

Учесници састанка оценили су да Србија адекватно одговара свим изазовима мигрантске кризе дуже од седам година, али и да је неопходна далеко већа сарадња у оквиру региона, како би се тај проблем стратешки и дугорочно решио.

Оцењено је и да је потребан значајнији приступ целокупног региона фондовима за решавање мигрантске кризе, и да је неопходно системски решити систем финансирања свих акција у вези са приступом решавања мигрантске кризе.

Усвојене су и информације о будућем начину финансирања када је реч о Србији, а као закључак радне групе наложено је и да се започну активности на обезбеђивању плана активности и могућности трајног решења за решавање изазова мигрантске кризе када је реч о Србији.

Састанку су присуствовали представници републичког Комесаријата за избеглице и миграције, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства одбране и Црвеног крста Србије.