Прочитај ми чланак

Влада Србије донела Уредбу: Одступа се од Уставом зајамчених права

0

Влада Србије донела је Уредбу о мерама за време ванредног стања којима се одступа од Уставом зајамчених људских и мањинских права за време ванредног стања.

Уредба, донета 15. марта, а објављена данас у Службеном гласнику, утврђује да Министарство унутрашњих послова, у сагласности са Министарством здравља, може привремено да ограничи или забрани кретање лицима на јавним местима.

Илустрација (Фото: Влада Србије)

Иста министарства могу да нареде појединим лицима или групама лица која су заражена или се сумња да су заражена заразном болести ЦОВИД-19 да бораве на адреси свог пребивалишта односно боравишта, са обавезом јављања надлежној здравственој установи.

Министарство унутрашњих послова може да нареди да се изврши затварање свих прилаза отвореном простору или објекту и онемогући напуштање тог простора или објекта без посебног одобрења, наводи се у Уредби.

Наводи се да МУП може да нареди обавезан боравак одређеним лицима или групама лица на одређеном простору и одређеним објектима као што су прихватни центри за мигранте и сл.

Уредбом су забрањена сазивања и одржавање зборова и свих других окупљања грађана на отвореном простору.

Забрањена су и сва окупљања у затвореном простору (спортске, културне и друге манифестације), осим окупљања која су од посебног интереса за рад и функционисање државних органа и служби.

За окупљања од посебног интереса неопходна су посебна одобрења која издаје министар унутрашњих послова.

Ступањем на снагу ове Уредбе прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова, који су расписани за 26. април 2020. године.

Спровођење изборних радњи наставиће се од дана престанка ванредног стања, наводи се у Уредби и задужују изборне комисије да обезбеде и чувају постојећу изборну документацију до наставка спровођења изборних радњи и избора.

Објављена Уредба о обавезама послодаваца у ванредном стању

Уредба о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, којом се утврдјује рад ван просторија и од куће, уводи забрану службених путовања, и дефинише обавезе око заштита здравља запослених коју је Влада Србије донела 15. марта, објављена је данас у Службеном гласнику.

За време ванредног стања послодавац је дужан да омогући запосленима обављање послова ван просторија послодавца на свим радним местима на којима је могуће организовати такав рад у складу са општим актом и уговором о раду, наводи се у Уредби. Као облици оваквог рада наводе се рад на даљину и рад од куће. У Уредби се наводи и да ако општим актом и уговором о раду није предвидјен овакав начин рада, послодавац може решењем омогућити запосленом обављање послова ван просторија послодавца „уколико му то организациони услови дозвољавају“.

Решење обавезно мора садржати трајање радног времена и начин вршења надзора над радом запосленог, а послодавац је дужан да води евиденцију о запосленима који обављају рад ван просторија послодаваца.

Послодавци чија је делатност таква да није могућ овај начин организовања дужан је да своје пословање усклади са условима ванредног стања и то тако да, уколико је то могуће, не изискује додатна средства, организује рад у сменама – како би што мањи број запослених и других ангажованих лица обављао истовремено рад у једној просторији. Обавеза оваквог послодавца је да омогући одржавање свих пословних састанака електронским, односно видео линком, видео позивом или на други такав начин.

Уредба послодавца обавезује да одложи службена путовања у земљи и иностранству у складу са одлуком надлежног органа о забрани – односно привременом ограничењу уласка и кретања.

Послодавци су Уредбом обавезани да у циљу осигурања заштите и здравља запослених, ангажованих и странака обезбеди све опште, посебне и ванредне мере које се односе на хигијенску сигурност објекта и лица у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести.

За запослене и ангажоване који су у непосредном контакту са странкама или деле радни простор са више лица потребно је обезбедити довољне количине заштитне опреме, наводи се у Уредби.