Прочитај ми чланак

Влада Ане Брнабић дала хрватској фирми да уради програм за Електронски дневник!

0

Редакцији „Србин инфо“ је стигло писмо које су грађани послали Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, а у чијем одговору се види да је Влада Србије на челу са Аном Брнабић под сумњивим околностима препустила хрватској фирми "Тесла" д.о.о. да уради програм за Електронски дневник у Србији.

Одговор Повереника и смернице аутора, преносимо у целости:

Број: 073-03-3083/2017-05                                                             Датум: 03.12.2018. године

       

Поштовани,

Поводом Ваше представке упућене Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности (у даљем тексту: Повереник), у вези са обрадом података о личности ученика и родитеља у оквиру електронског дневника, са становишта Закона о заштити података о личности („Сл. гласник РС“, бр.97/08, 104/09-др.закон, 68/12-Одлука УС и 107/12, у даљем тексту: ЗЗПЛ), обавештавамо Вас о следећем:

Повереник је покренуо поступак надзора над применом ЗЗПЛ од стране Министарства науке, просвете и технолошког развоја, као надлежног министарства у поступку спровођења пројекта еПрвосвета и есДневник, и наведени поступак надзора је још увек у току.

У досадашњем поступку надзора, на основу утврђених чињеница и анализе законске регулативе у овој области, Повереник је донео Упозорење број 072-04-2931/2017-07 од 28.05.2018. године којим је упозорио Министарство на неправилности у предметној обради података о личности, и то да је обрада података о личности у сервису есДневник, сходно одредби члана 8. став 1. тачка 1. ЗЗПЛ, недозвољена, односно да се иста врши без законског овлашћења или пристанка лица за обраду.

Повереник је наведену одлуку донео из следећих разлога:

Законом о основама система образовања и васпитања („Сл. гласник РС“, бр. 72/09, 52/11, 55/13, 35/15 – аутентично тумачење, 68/15 и 62/16-УС, у даљем тексту: ЗОСОВ), Законом о основном образовању и васпитању („Сл. гласник РС“, бр. 72/09, 52/11, 55/13, 35/15 – аутентично тумачење, 68/15 и 62/16-УС, у даљем тексту: ЗОСОВ), као и Законом о средњем образовању и васпитању („Сл. гласник РС“, број 55/13, у даљем тексту: ЗСОВ),  прописано да се евиденције које установе воде (евиденције о васпитно-образовном, образовно-васпитном, односно васпитном раду, и о успеху и владању ученика и одраслих), могу водити и електронски у оквиру Јединственог информационог система просвете ( у даљем тексту: ЈИСП), међутим, подзаконска акта којима се прописују ближи услови и начин успостављања ЈИСП-а, као информационог система у којем се обрађују подаци о личности, нису донета.

Наиме, обрада података о ученицима јесте обавеза сваке школе, у складу са одредбама ЗООВ и ЗСОВ, као и да исту евиденцију воде електронски, у оквиру ЈИСП и у папирној форми на прописаним обрасцима. Међутим, уколико не постоје ни основне претпоставке за успостављање ЈИСП-а, на начин који је прописан одредбама ЗОСОВ – не постоје ни правни услови за успостављање јединствене електронске евиденције која би обухватала податке садржане у сервису есДневник.

Дакле, поред чињенице да систем есДневник суштински представља електронску евиденцију података о личности коју су образовне установе дужне да воде, исти систем би требало да представља интегрални део ЈИСП. Међутим, с обзиром да до данас нису нормативно уређени ни ближи услови и начин успостављања ЈИСП, у складу са одредбама ЗОСОВ, за исто не постоји законско овлашћење. (prim aut.)

Изјашњење, које је Министартво дало у поступку надзора, да „ … један од разлога због којих ЈИСП до овог тренутка није у потпуности успостављен јесу и недоумице око својства које Министарство треба да има у односу на све или неке регистре, односно податке о личности. У одговарајућој фази усвајања акта из члана 175. став 4. ЗОСОВ , Министарство ће у непосредној сарадњуи са службом Повереника додатно прецизирати одговарајуће улоге … „ такође је спорно. (prim aut.)

У складу са цитираном Одлуком Уставног суда Србије, обрада података о личности може се уређивати само законским, а не и подзаконским актом, којим се могу уређивати само формални и технички аспекти ове обраде. У том смислу, минимум питања који законом мора бити јасно опредељен јесте утврђивање руковаоца података, врсте података, сврхе обраде и начина коришћења података. У том смислу, подзаконским актом није могуће опредељивати руковаоца података о личности, јер би такав подзаконски акт био супротан уставној гарантији, па тиме и неуставан. Све дилеме у вези са идентификацијом улога у обради података о личности морају се разрешити јасним и прецизним нормирањем у релевантном закону. (prim aut.)

Даље, за потребе увођења сервиса есДневник Министарство је закључило уговор са фирмом „Тесла“ д.о.о. из Загреба, Република Хрватска, као произвођачем софтверског решења, односно аутором и власником апликације есДневник. Сам уговор указује на низ недоследности, на које је Министарство, такође упозорено.

Због свега наведеног Повереник је дао Упозорење, уз налог да га Руковалац података обавести о предузетим мерама и планираним активностима за отклањање утврђених неправилности у обради података о личности. (prim aut.)

Поводом наведеног Упозорења Министарство се дописом Број 07-00-1145/2017-01 од 12. јуна 2018. године, изјаснило да је са Тесла д.о.о. из Загреба закључен Анекс уговора број: 345-01-29/2018-19 од 11.06.2018. године, на који начин је измењен основни уговор од 21.04.2017. године, те да су наведеним измена отлоњене неправилности на које је Повереник Упозорењем указао.

Даље, Министарство у свом изјашњењу наводи да је у складу са ЗОСОВ припремљена усклађена верзија Правилника о садржају и начину вођења евиденције и издавању јавних исправа и прибављена су мишљења на исти. (prim aut.)

Такође, Министарство наводи да је Решењем министра број: 110-00-513/2018-19 од 11.06.2018. године образована радна група чији је задатак израда предлога Правилника о јединственом информационом систему просвете, којим се уређују ближи услови и начин успостављања ЈИСП, регистра, вођења, прикупљања, уноса, ажурирања, доступности података који се уносе у регистре, као и врсти статистичких извештаја на основу података из регистра.

Наведено Решење је Поверенику достављено у прилогу изјашњења, као и Уговор број 610-00-833/2017-07 од 02.08.2017. године, које су закључили Министарство и АМРЕС, а којим је уређен однос ова два субјекта по питању употребе АМРЕС ресурса.

У свом додатном изјашњењу број: 07-00-1145/2017-01 од 23.07.2018. године Министарство је, између осталог, навело да ће у оквиру редовне процедуре доношења Правилника о јединственом информационом систему просвете, исти доставити на мишљење и Поверенику. Такође, Министарсво просвете, науке и технолошког развоја је дописом од 23.08.2018. године обавестило Повереника о томе да радна група за израду Правилника о јединственом информационом систему просвете ради на припреми радне верзије ближих услова и начина успостављања ЈИСП. У прилогу наведеног дописа Министарство је доставило Поверенику, на упознавање, радну верзију Правилника о поступку доделе јединственој образовног броја.

На састанку представника Повереника и министарства, који је одржан 18.09.2018. године, потврђено је да се на истој нормативи и даље ради, те да ће Повереник бити благовремено обавештен о резултату.

Повереник је 16.10.2018. године од министарства примио Нацрт закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, који обухвата и измене у Јединственом информационом систему просвете, ради давања мишљења. (prim aut.)

Што се тиче Вашег питања везаног за образац Сагласности, коју је потребно да родитељи попуне и потпишу, обавештавамо Вас је да се Министарство обратило Поверенику актом број 345-01-20/2018-19 од 4.5.2018. године, и затражило мишљење овог органа на образац Сагласности за прикупљање података о личности, а у циљу вођења евиденције наставе у електронској форми за потребе сервиса есДневник. На наведени захтев Повереник је одговорио актом Број: 073-12-685/2018-02 од 15.05.2018. године, у којем је навео да је у току поступак надзора над спровођењем и извршавањем ЗЗПЛ од стране Министарства, те да ће се о свим релевантним питањима обраде података о личности овај орган изјаснити у поступку надзора.

Наведени поступак надзора формално још увек није окончан, јер Министарство још увек није у потпуности поступило у складу са Упозорењем Повереника. (prim aut.)

Захваљујемо Вам на интересовању за правилну примену Закона о заштити података о личности и упућујемо Вас да се о овим и осталим питањима ближе информишете на интернет презентацији Повереника: www.poverenik.rs.

С поштовањем,

Овлашћено лице

Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

 Београд, Булевар краља Александра 15

тел. 011/ 3408-910, лок 330, факс 011/ 3343-379

www.poverenik.rs