Прочитај ми чланак

Виши тужилац напао колегу из ДВТ у Палати правде

0

Виши јавни тужилац Ненад Стефановић у среду је изазвао незапамћени инцидент у згради Палате правде у Београду, када је вербално напао свог колегу Предрага Миловановића, иначе члана Државног већа тужилаца (ДВТ) и поступајућег заменика у случају паљења куће новинара Милана Јовановића, а потом од судске страже тражио да га избаце из зграде - само зато што му се није јавио на ходнику.

Инцидент се догодио на степеништу највеће судске зграде у којој су, поред судова, смештени и Више и Друго основно тужилаштво, у тренутку када се Миловановић враћао са одложеног суђења бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, а који је оптужен за напад на новинара портала „Жиг инфо“.

– Миловановић је након одлагања суђења бившем челнику Гроцке кренуо ка просторијама свог тужилаштва, како би се јавио колегама и бившем шефу, с обзиром на то да од избора у ДВТ не поступа више у предметима, изузев у случају Симоновић. На степеништу је срео Ненада Стефановића. Ћутке је прошао поред њега, након чега му се Стефановић обратио речима да не може поред њега да пролази без поздрава. Миловановић му је одговорио да је његово право да се јави коме он хоће, а Стефановић је потом рекао да је он, забога, шеф у ВЈТ и да њему свако због функције на којој се налази мора да се јави – казао је добро обавештен извор Нова из Палате правде и додао:

– Миловановић му је рекао да је његов став заснован на томе како се Стефановић према њему опходио, али и многобројним другим колегама. Такође му је рекао да, уколико жели да се позива на радно место и титулу, треба да зна да је он као члан ДВТ хијерархијски на вишој функцији од њега. Стефановић је потом позвао судску стражу и наредио да Миловановића избаце из зграде. Судски стражар није испратио Миловановића, већ га је само замолио да се удаљи, то јест настави својим путем. Убрзо га је позвао шеф Другог ОЈТ Небојша Поповић и рекао да је Стефановић наредио да се писмено изјасни о свему што се догодило – каже саговорник и додаје:

Ненад Стефановић Фото: Printscreen/YouTube

 

– Ово је само један у низу примера непримереног понашања, малтретирања и прогона неподобних и непослушних тужилаца које спроводи Стефановић од тренутка када је по партијској линији постављен за шефа ВЈТ. Свестан је да не ужива углед у тужилачким круговима, због чега у сваки сукоб укључује претњу својом функцијом, али и контактима у БИА и МУП.

Иначе, Предраг Миловановић је на последњим изборима у ДВТ за члана изгласан већином гласова својих колега, мимо воље републичке тужитељке, али и осталих чланова ДВТ који су блиски власти. Миловановић је један од тужилаца млађе генерације који је више пута искочио из наметнутих оквира и поретка који влада у тужилаштву и један је од ретких који се увек слободно, без скривања, обраћао медијима. Наклоност јавности стекао је управо због случаја паљења куће новинара „Жиг инфо“ Милана Јовановића и оптужнице против Драгољуба Симоновића из Гроцке која је резултирала и осуђујућом пресудом.

Tužilac Predrag Milovanović FOTO: Printscreen

Тужилац Предраг Миловановић ФОТО: Принтскрин

 

У тренутку када је изгласан за члана ДВТ, републичка тужитељка га је ослободила рада у свим предметима у којима је поступао као заменик Другог ОЈТ. Иако је намеравао да задржи у раду предмет Симоновић, на шта је имао право, одлуком Доловчеве му то у први мах није омогућено. Након притиска јавности, враћен му је предмет који сад заступа у поновљеном поступку, након што је претходну пресуду укинуо Апелациони суд.

Са друге стране, Ненад Стефановић постављен је ове године за шефа ВЈТ, у ком је претходно поступао као заменик само неколико година. Скоковита каријера и постављање на чело тужилаштва које процесуира најтежа кривична дела, а у чијем поступању би неретко требало да се нађу и највиши државни функционери функционери, били су јасан знак његове блискости са режимом.