Прочитај ми чланак

Више од 1.000 ухапшених на протестима у Белорусији против Лукашенка

0

Полиција је привела више од 1.000 људи у Белорусији за време последњих протеста против резултата председничких избора у земљи, саопштили су данас званичници.

Протести су одржани јуче и ноћас у 25 градова широм Белорусије, изјавила је портпаролка Министарства унутрашњих послова Олга Ћемоданова за Асошијетед прес.

Хиљаде људи је демонстрирало током три ноћи у главном граду Минску и неколико других градова оспоравајући изборне резултате.

Централна изборна комисија саопштила је да је председник Александар Лукашенко на изборима у недељу освојио шести мандат са 80 одсто гласова, док је водећа опозициона кандидаткиња Светлана Тихановскаја, која је привукла велики број људи током кампање у којима су гласачи изразили фрустрацију ауторитарном Лукашенковом 26-годишњом владавином, освојила је само 10 одсто.

Полиција за разбијање демонстрација користила је сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Један демонстрант погинуо је у понедељак током нереда у Минску, а многи су повређени.

Белоруска организација за људска права Виасна саопштила је да се многи плаше да потраже лекарску помоћ јер се плаше кривичног гоњења због учешћа у протестима.

„Имамо информације да су медицински радници дужни да пријаве све повређене и рањене полицији, а лекари демонстранте не виде као жртве, већ као непријатеље белоруске стабилности“, рекао је адвокат Виасне Павел Сапелко.

Раније ове недеље Истражни комитет Белорусије покренуо је кривичну истрагу за масовне нереде. Око 3.000 људи је приведено после протеста у недељу, а још 2.000 у понедељак.

Белоруска државна новинска агенција Белта пренела је данас да је полиција привела “ координаторе масовних нереда“ у главном граду Минску. Приведени мушкарци су наводно „управљали стотинама“ демонстраната и оптужени су да их плаћају да би учествовали у немирима, пренела је Белта.

Скоро 30 новинара је ухапшено, саопштило је данас Удружење новинара Белорусије, од којих је троје већ осуђено на 10 до 15 дана административног притвора, а још 25 их је остало у притвору чекајући суђење.

Током синооћних протеста претучени су новинари из неколико белоруских и међународних редакција, а полиција језапленила меморијске картице од групе фоторепортера, међу којима је био и фотограф Асошиејтед преса, пошто су сликали обрачун полиције с демонстрантима.

Лукашенко, који земљом влада гвозденом песницом од 1994. године, ругао се политичкој опозицији као „овцама“ којима манупулишу страни ментори и обећао да ће задржати шчтар став према протестима.

Тихановскаја (37), бивша учитељица енглеског језика укључила се у изборну трку пошто је у мају ухапшен њен муж, популарни блогер који је најавио кандидатуру за шефа државе. Она је јуче изненада напустила земљу и отишла у Литванију, неколио сати након што је јавно оспорила резултате избора и поднела формални захтев да се гласови поново броје.

Њен одлазак из Минска није обесхрабрио демонстранте да поново изађу на улице. Неколико људи је агенцији АП рекло да ће се скупови наставити.

Реакција полиције изазвала је оштре критике Европске уније и Сједињених Држава.

Догађаји у Белорусији биће на дневном реду хитног састанка министара спољних послова Европске уније у петак, најавио је на Твитеру је шеф европске дипломатије Жозеп Борел.

Он је рекао да ће ЕУ темељно преиспитати своје односе с Белорусијом и оценио да председнички избори у тој земљи нису били ни слободни ни поштени.

Борел је оценио да су грађани Белорусије показали да желе промену и позвао власти у Минску да почну дијалог са свим деловима друштва.

Он је казао да ЕУ разматра могуће потезе против особа које су умешане у обрачун белоруске полиције с демонстрантима или против званичника који су можда утицали на гласање.

Данас је скоро 200 жена марширало центром Минска у знак солидарности са повређеним демонстрантима, носећи цвеће и узвикујући „Срамота!“

„Залажемо се за мирни протест“, рекла је АП Ксенија Илиашевић, 23-годишња ИТ стручњакиња.

„Скупиле смо храброст и изашле на митинг “, рекла је она. “ Стотине и хиљаде Белоруса изражава солидарност с нама, али се боји да изађе. Ми стојимо овде за све“.