Прочитај ми чланак

ВЕСЛИ КЛАРК У ПРИШТИНИ: Нисмо желели да убијемо никога током бомбардовања 1999.

0

Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, који је био командант НАТО-а током бомбардовања Југославије, за време посете Приштини изјавио је да циљ бомбардовања Југославије 1999. године "није био да се одузму животи".

Кларк, који у Приштини борави на позив Америчког универзитета Косова, рекао је да жели да Косово постане део Европске уније, преноси регионална телевизија Н1.

EPA/Sergei Chirikov

– Нисмо желели да убијемо никога током бомбардовања. Нисмо желели да ико погине, чак нисмо желели ни да бомбардујемо – ми смо само желели да престане етничко чишц́ење – тврди Кларк.

Он је, такође, рекао да верује да и даље није време да КФОР напусти Косово. Кларк је, такође, охрабрио Београд и Приштину да се активније и ефектније ангажују како би се постигла нормализација односа.

– Оно што бих желео да видим је споразум између Србије и Косова који би нормализовао односе. Да Косово има место у Уједињеним нацијама и да обе земље постану чланице Европске уније. Нема разлога зашто две земље не могу да буду добри суседи – рекао је он, преноси Н1.

Некадашњи командант НАТО снага се састао са политичким лидерима у Приштини, који су, како преноси Н1, изразили „дубоку захвалност за његов допринос у спасавању незаштиц́еног народа“, као и за „допринос ослобађању Косова“.