Прочитај ми чланак

Весићеве „гориле“ из Добергарда пљачкале музеје, куповале фирме, ту је и Беливук!

0

Против фирме "Добергард" покренут је поступак звог сумње да су, мимо закона, постали монополисти у свом сектору. Ова фирма која се бави пословима обезбеђења, док је Горан Весић био градски менаџер, добијала је бројне, милионски вредне послове од градске управе (из буџета сиромашног народа).

У питању је фирма блиска Горану Весићу, чији су запослени оптуживани за велику пљачку у Музеју примењених уметности. У међувремену, у послу с градом им је толико добро ишло да су купили још две фирме и те трансакције су практично сакрили, а били су у законској обавези да их пријаве.

Актуелна министарка културе Маја Гојковић, Весићева СНС колегиница прелетачица, рекла је да иза пљачке, односно фирме Добергард која је музеј обезбеђивала, стоји криминална група коју је предводио ухапшени Вељко Беливук звани Веља Невоља.

У саопштењу Комисије за заштиту конкуренције наводи се да су по службеној дужности покренули поступуке против фирме „Добергард“ због испитивања непријављених концентрација које нису одобрене у складу са Законом о заштити конкуренције.

Додаје се да су према основној претпоставци, прекршаји направљени након што је „Добергард“ стекао контролу над „Sparta Security doo“ и “ Protecta Group doo Beograd“.

„Добергард“ омиљени сарадник града Београда (који дели народни новац)

Град Београд и градска предузећа у последњих годину дана дали су чак ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА (!!!) народних пара за послове обезбеђења фирми “Добергард”.

Добергард је, како пише на њиховом сајту, “водећа безбедносна компанија” у Србији, Весић их је ангажовао да поред регуларног обезбеђења „хонорарно“ чувају градску Скупштину и по потреби бију опозиционаре и народ кад протестују испред против градске власти, али су такође и приватно обезбеђење (о трошку народа) чланова СНС картела.

Почетком ове године је испливала у јавност велика афера око пљачке Музеја примењених уметности, кад су нестали златни предмети вредни више од 300.000 евра. Пљачка се догодила још 2019. године, Министарство културе тврди да је о томе обавештено 2020. године, али су ипак крили до ове године.

Маја Гојковић је отворено рекла да је обезбеђење „Добергарда“ организовао  Вељко Беливук.

Министарство културе издало је и саопштење у којем се наводи да се министарка Маја Гојковић упознала с још једним предметом почињене крађе, чији је извршилац било лице ангажовано на уговор о делу у фирми „Добергард“, односно, „Добергард плус“.

Реч је о крађи у Музеју Југославије 2016. године, кад су нестали лични предмети Јосипа Броза Тита, као и послужавник и чаша с ликом Хајла Гебре Селасија. Фирма „Добергард“ је на основу учињене штете исплатила свега 3.250.607 динара на рачун Министарства финансија, Управе за трезор.

Упркос свим пљачкама, градска управа (Горан Весић) је исту ту фирму ангажовао више пута у протеклих годину дана на пословима обезбеђења, за шта им је дато пет милиона евра!

Тако је ЈКП Зеленило Београд потписала уговор с фирмама Добергард, Добергард плус и Соко гроуп у вредности од 23 милиона динара, за услуге физичко-техничког обезбеђења објеката са услугом мониторинга (поред обезбеђења које иначе постоји).

Затим је у јануару ове године за обезбеђење ЈП “Београдска тврђава” Добергарду и фирми Добергард плус дато 46.925.568 динара.

Приватни чувари омраженог Весића

Мила Поповић, председница Градског одбора ССП, раније је упозоравала да је испред Скупштине Београда постављена метална ограда, а полиција на улазу није дозволила заинтересованим грађанима да уђу на јавну седницу на којој су се разматрала питања у вези са метроом у Београду с пратећим шинским системима, Поповић је рекла „да су у страху велике очи чему сведочи понашање Весића, градског архитекте Марка Стојчића и осталих из ове градске власти“.

Поповић је навела и да је ангажовано приватно обезбеђење „Добергард“.

„Добергард, Добергард плус и Спарта Секјурити су фирме које се баве обезбеђењем под контролом Душана Ђукића, власника одгајивачнице добермана у Ритопеку (где је оно Беливук имао „кланицу“…). Успон ових фирми почиње 2013. године од када је СНС преузела власт у Београду. Само у последњих пет година утростручили су приходе и то за 13,5 милиона евра! За мање од годину дана су од ове Градске власти и јавних предузећа под њиховом контролом добили 5 милиона евра. Тако су добили послове од ГСП, Штарк Арене, Јавног осветљења, Градског зеленила, Београдске тврђаве и Градске управе града Београда“.