Прочитај ми чланак

Весићев лукав план? Трибине и радови на Тргу Републике блокирају скуп опозиције?

0

У петак, 20. Септембра 2019.г., на Тргу Републике у центру Београда, могу се и даље видети трибине које су ту били постављене због Фестивала фудбала којег је организовала Скупштина града Београда, под вођством незваничног градоначелника Београда, Горана Весића.

Наиме, у четвртак, 19 септембра, на овом простору су пре почетка утакмице Лиге Европе – ФК Партизан против ФК Аз Алкмара – дечаци из Омладинске школе ФК Партизан одржали свој јавни тренинг, да би се затим, са најмлађим фановима црно-белих, дружили са првотимцима трофејног српског клуба, који нису били у стартној постави на поменутој утакмици.

У вечерњим часовима, навијачи Партизана могли су са постављених монтажних трибина и да посматрају на видео биму утакмицу Лиге Европе ФК Партизан – ФК Аз Алкмар која се завршила са резултатом 2:2.

Такође, као што се може видети у нашем видео снимку горе, радови на реконструкцији Трга Републике се и даље настављају и ако је овај простор званично отворен за јавност пре пар недеља.

Радови се изводе након наредбе заменика градоначелника Београда Горана Весића да све коцке на коловозу морају да буду пресложене у наредних 35-40 дана, те да он убудуће
Многим Београђанима није потпуно јасно шта то значи „пресложене“, па ћемо покушати укратко да вам објаснимо.
Коцке које су коришћене за коловоз на Тргу републике, од Васине до Коларчеве, односно Македонске улице, са пет страна су потпуно равне и глатке, а само са једне су храпаве. И то је био горњи слој по којем су се од отварања реконструисаног Трга републике, кретала возила.

Сада радници, популарни „коцкари“ или „калдрмаши“, ваде све коцке и окрећу их тако да храпави део буде на дну, а на врху остају потпуно равне коцке. Баш како је пре пар дана најавио градски урбаниста Марко Стојчић.

Према његовим речима, „извођачу радова је наложено да окрене постављене коцке да би горња површина била равна, а простор био доступан за све – укључујући и бицикилисте и мотоциклисте и особе са инвалидитетом“.

– Педесет пута ћу вас вратити док не урадите посао како треба, и вас, и сваког другог ко ради за Београд. Поново ћете да предложите коцке о свом трошку, динар нећете добити за то и нећу да чујем да се грађани жале на коцке на коловозу – рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Пројекат за реконструкцију Трга републике својевремено је израдио Саобраћајни институт ЦИП, док је главни извођач радова био аустријски „Штрабаг“, чији радници тренутно раде и на новом слагању коцки.
Поједини стручњаци, ипак, упозоравају да би овако глатка коцка могла да носи други вид опасности, односно да би могло да долази до проклизавања возила, посебно у зимским условима.

42. протест #1од5милиона у Београду: Подршка Студентима

42. протест #1од5милиона у Београду биће одржан у суботу, 21. 9. са почетком у 19 часова на Платоу испред Филозофског факултета.

Студенти су прошлог петка отпочели блокаду Ректората, од тада се тамо води борба не само за част Универзитета већ и свих грађана Србије који се боре за очување слободе и демократије као и институција у Србији.

Протестна шења ће се кретати од Платоа до Теразија, потом Призренском улицом до Бранковог моста одакле ће се упутити кроз Поп – Лукину улицу до Париске улице и завршити шетњу назад на Платоу.

 

Сад само остаје нејасно да ли ће радови на Тргу Републике бити готови до суботе у 19:00ч, па ће протестна шетња моћи мирно да прође Тргом Републике или ће окупљени демонстранти пролазити кроз импровизовано градилиште које се налази на простору између Народног позоришта и споменика Кнезу Михаилу Обреновићу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!