Прочитај ми чланак

Весић тврди „каса никад пунија“, а од државе тражио пола милијарде динара

0

Заменик градоначелника Београда Горан Весић упорно тврди да финансије престонице никада нису биле стабилније, а стварност га упорно демантује. Испоставља се да престоници ипак недостају паре. Јер како другачије тумачити одлуку Владе Србије да због угрожавања финансија, ванредно одобри помоћ Београду од скоро пола милијарди динара.

Када је крајем октобра усвојен ребаланс буџета Београда, заменик градоначелника Горан Весић објашњавао је како је то рекордан буџет намењен за велике планове и инвестиције које та власт спрема.

Ређали су се пројекти на списку Весића од будуће аутобуске и железничке станице, преко фабрике вакцина до метро система.

Тада је усвојен рекордан буџет од чак 1,282 милијарде евра.

Судећи према одлуци Владе Србије која је поново одобрила помоћ граду, чини се да планирани буџет ни изблиза није реалан. Односно, да тог новца нема.

Наиме, у Службеном гласнику су објављена два решења, од 16. децембра, о додели помоћи из буџетских резерви граду Београду. Једно је на износ од 240 милиона динара а друго на 250 милиона.

У оба случаја је наведено да се новац трансферише граду Београду „за извршавање обавеза из разлога које није било могуће предвидети у поступку припреме и доношења буџета, а који могу довести до угрожавања текуће ликвидности“.

Београду из државне касе до сада 12,5 милиона евра помоћи

Београд је из републичких буџетских резерви од почетка године до данас добио најмање 12,5 милиона евра.

Сваки пут се образложење у суштини своди на исто. Средства се уплаћују зарад одржавања текуће ликвидности, али то, судећи по искуству, може да буде свашта.

Према подацима који су објављени у Службеном гласнику, Београду је одлуком Владе Србије коју је потписала премијерка Ана Брнабић, додељено 390 милиона динара или око 3,3 милион евра, у октобру ове године.Претходно је у априлу такође Влада Србије на име трансфера граду Београду уплатила 360 милиона динара такође због угрожавања ликвидности.

Слично образложење објављено је и у марту када је , исто из средстава текуће буџетске резерве, уплатила граду Београду 240 милиона динара или око два милиона евра. Иако се и тада као разлог наводило ”извршавање обавеза“, а из разлога, „који могу довести до угрожавања текуће ликвидности“, Весић је изјавио да је тај новац уплаћен за уређење фасада у Београду.

Нетранспарентно трошење новца

Због те финансијске ињекције, Весић се захвалио Влади Србије, али и председнику Александру Вучићу, који са тим не би требало да имам икакве везе.

Буџетске резерве већ годинама представљају извор средстава која се деле за различите намене локалним самоуправама, упркос чињеници да сви градови и општине добијају средства која су им опредељена годишњим буџетом.

Проблем код доделе ових средстава је и што у одлукама о давању помоћи не стоји и чему је заиста намењена. на тај начин се новац грађана троши нетранспарентно.