Прочитај ми чланак

Весић предњачи по непопуларности, наређено му је да се ређе појављује у медијима

0

Грађани, а пре свега чланство Српске напредне странке, „веома су незадовољни“ појединим функционерима, а по непопуларности тренутно „предњачи“ заменик градоначелника Београда Горан Весић, наводи се у „интерној анализи“ СНС, у чије делове је Данас имао увид.

Како се истиче, Весић се, углавном, доживљава као кривац за „контроверзне пројекте“, попут спорних „преправки“ Трга републике, али и као „прелетач“ кога чланови СНС „не сматрају једним од њих“.

Поједини извори незванично наводе и да је заменику градоначелника Београда након таквих резултата „однедавно наређено да се ређе појављује у медијима“.

Поред „случаја Весић“, врх СНС доживљава и афере „Крушик“ и „докторат“ министра финансија Синише Малог, као „велике изазове“ уочи предстојеће изборне кампање. У том контексту, прецизира се да наведене афере „представљају знатно већи проблем, него што је то било рушење у Савамали“.

Ипак, наши саговорници сматрају да ни Мали ни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић „макар до избора неће сносити последице страначких казни, нити су им док траје кампања угрожене функције у влади“.

„Што се тиче локалног нивоа, после афере Јутка у Брусу, као и афере Лабан у Суботици, могу се очекивати неке казне, али, пре свега, симболичне. Главни проблем чланства напредњака односи се на окружне координаторе, које је наметнула централа странке. Ти координатори углавном немају разумевања за проблеме локалних средина, понашају се охоло, имају улогу наредбодаваца, а неретко су им потчињени и председници општина и градоначелници. Један од таквих је је Бранко Маловић, о чијим поступцима су медији извештавали“, прецизирају извори Данаса.

Како сазнајемо, малобројни су функционери СНС за које је оцењено да имају „чисте руке“, а могуће је и да ће се на седници Главног одбора странке у недељу 29. децембра, „на мети жестоких критика“ наћи, између осталих, Зоран Бабић. Наши саговорници, такође, тврде да је лидер напредњака Александар Вучић свестан да би СНС када би се одрекла „непопуларних кадрова добила на рејтингу, али, с друге стране, можда би неки од њих касније постали незгодни противници“.

„Вучић има дилему – докле да он сам буде громобран за велики број афера функционера СНС и када је време да се одрекне несумњиво компромитованих појединаца“, објашњавају упућени у ситуацију у СНС-у.

Јавна критика Синише Малог

Вучић је пре неколико дана приликом гостовања на ТВ О2 казао да „има људи унутар СНС који не заслужују ни моје, ни поверење грађана“, а говорећи о плагираном докторату Синише Малог, између осталог, рекао: „Малом је у том тренутку била важнија његова лична каријера и оно што је постигао од заједништва“ са СНС-ом.